Što se najviše čitalo na Wikipediji u 2012.


Studija najčitanijih članaka na Wikipediji u 2012. pokazala je goleme razlike u tome što se smatra popularnim u različitim jezičnim verzijama te popularne internetske enciklopedije.

Facebook je najpopularniji u engleskom izdanju, a članci o pornoglumicama najčitaniji su u Japanu.

Huan Shan, kineska planina s najsmrtonosnijom alpinističkom stazom na svijetu, na vrhu je nizozemskog izdanja Wikipedije, a cul-de-sacs (slijepa ulica) njemačkog.

Istraživanje je proveo kompjutorski inženjer Johan Gunnarsson iz Švedske, gdje su najčitaniji članci bili posvećeni upravo toj državi.

Dok su članci o Iranu, glavnom gradu Teheranu i proslavi Nove godine u toj zemlji na vrhu perzijske liste, "ulazi" povezani sa seksom, ženskom cirkumcizijom i homoseksualnosti također su među prvih deset.

Sport je najpopularniji u Indoneziji, osobito članci o nogometu, odbojci i košarci, Talijani su bili opsjednuti američkim televizijskim serijama "Uvod u anatomiju", "Tračerica" i "Vampirovi dnevnici", a Rusi su bili najzainteresiraniji za YouTube i članke o svojoj zemlji.

Kanadska pop zvijezda Justin Bieber ušao je među top 10 u Danskoj i Norveškoj, ali ga je po popularnosti premašuje britanski boy band One Direction koji je na vrhu engleskog, španjolskog, francuskog, portugalskog, talijanskog, švedskog i danskog izdanja Wikipedije.

Na vrhu američke liste su Disneyland, Times Square u New Yorku, centar telekomunikacijske tvrtke AT&T u San Franciscu, zračna luka u Los Angelesu, stadion Dodge, Staples Center i Santa Monica Pier, dok je pariški Eiffelov toranj jedina europska lokacija u prvih 10 najčitanijih članaka u Americi. (Hina/BBC)


Podijeli: Facebook Twiter