"Što se mene tiče, Franci je prisutan"

Petra Momčilović
Petra Momčilović

Knjiga "Tajne veze" egzilanta, pjesnika, esejista i muzikologa Đorđa Matića predstavljena je sinoć u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, a uz autora, o ovoj zbirci eseja govorili su Nenad Popović i Budimir Žižović.

U pogovoru Boris Rašeta autora naziva 'paleontologom naše glazbene Atlantide i Indiana Jonesom koji se zaputio u istraživanje ostataka muzičke kulture jedne države koja, piše Rašeta, više ne postoji, a prema zapisima iz tiska, nije nikada ni postojala.

Nenad Popović kazao je da ne voli jugonostalgiju, ali da je ovo nostalgija za kulturom, koju je autor ispisao velemajstorski. Knjiga nije politička već kulturna; odnosi se na egzistenciju, na proživljene živote. Autor je 1991. bio prognanik; i tada je, u osjetljivim, formativnim godinama, u 21. godini, morao je otići u Nizozemsku, pa je, dodao je Popović, ovo, osim odlično djelo o glazbi i glazbenicima, i gastarbajterska autobiografska knjiga te knjiga o samoći.

Budimir Žižović kazao je da nikad nije pročitao bolje sociološke analize, koje pritom nikog ne osuđuju niti ikome idu niz dlaku. Rekavši da je knjiga puna znanja, detalja, minucioznosti, Žižović je dodao da je zadnji put tako uživao u čitanju eseja, iako nisu za usporedbu, u onima Bele Hamvasa.

Čitajući dio eseja o Arsenu Dediću (čiji je odlazak motivirao autora na pisanje ove knjige), Sergiu Endrigu i Puli, autor je kazao: "Dosta sam vremena svojedobno proveo u Puli i Pula je u mom srcu. Štogod vi Puležani mislili o svom gradu, Pula je čudesan grad. Nadao sam se da ću ovdje vidjeti Francija Blaškovića, ali što se mene tiče, on je prisutan".

Đorđe Matić (Zagreb, 1970.) dosad je objavio knjige "Lingua franca" (pjesme); "Tajni život pjesama" (eseji); s Merimom Ključo napisao je (trojezični) priručnik "Eastern European Folk Tunes"; urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije". Godine 2016. objavljena mu je zbirka poezije na nizozemskom "Haarlem Nocturne". Član je Društva hrvatskih pisaca. Živi u Hillegomu u Nizozemskoj. Zbirka eseja "Tajne veze" (Sandorf, 2017) , s podnaslovom "Slušanja, osluškivanja", posve je iznimna u svom pristupu glazbi i glazbenicima, a na mini istarskoj turneji, preksinoć je promovirana u porečkoj galeriji Sinčić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter