Što se dogada u nedostatku vitamina C?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vitamin C ima znacajnu ulogu u prevenciji brojnih bolesti, iako su još uvijek nepoznati tocni mehanizmi njegovog djelovanja. Vitamin C ili askorbinska kiselina štiti organizam od prehlade, gripe, moždanog udara i pasivnog pušenja.

Osim što dobro snižava razinu kolesterola u krvi, vitamin C neophodan je i u sprecavanju oksidacije vitamina E, a vitamin E još je jedan vitamin djelotvoran u lijecenju ateroskleroze i u smanjivanju razine kolesterola u krvi. Jedna od važnijih funkcija vitamina C je proizvodnja kolagena, materijala koji sve naše stanice, ukljucujuci i tkiva, krvne žile i srcani mišic, drži zajedno poput ljepila.

Kolagen je fibrozni protein koji dominira u vezivnom tkivu tijela. Vezivno se tkivo nalazi u citavom tijelu, kao što su kosti, zubi, hrskavica, tetive, ligamenti, mišici, krvne žile i svi unutarnji organi. Najvažnija mu je uloga zaštita tijela od izoblicenja i oštecenja. Najrasprostranjeniji je protein u tijelu i cini trideset posto svih proteina, te cak šest posto cijele težine tijela.

U nedostatku vitamina C, dio kolagena koji najviše strada su vlakna, pa dolazi do dezintegracije kolagena, raspada tkiva te unutarnjih i vanjskih krvarenja. Kolagen je neobicno važan, dakle, i za srcani mišic.

Istraživanja nedvojbeno pokazuju da razina vitamina C u ostalim dijelovima tijela pada na alarmantnu razinu u ljudi neposredno nakon srcanog infarkta. Vjeruje se da se to dogada stoga što je sav dostupni vitamin C neophodan tijelu za zacjeljivanje rane nastale zbog srcanog infarkta u srcanom mišicu i arterijama.

Dakle, infarkt miokarda vrijeme je kada je u tijelu potrebno više vitamina C i zato moramo paziti da mu ga i osiguramo u dovoljnoj kolicini. Osim toga, dovoljnim kolicinama vitamina C sprjecavamo nedostatke zbog kojih mogu nastupiti mnogi popratni poremecaji i bolesti kao i sekundarne infekcije.


Podijeli: Facebook Twiter