Što se dogada s istarskim SDP-om?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Županijska konvencija bit ce, mogu to tvrditi s 99,9 posto vjerojatnosti, 10. srpnja u Puli u Domu hrvatskih branitelja, a odluku o tome donijet ce Županijski odbor 17. lipnja. Nema nikakvih problema, pripreme za konvenciju smo napravili, ali odgodili smo je zbog drugih SDP-ovih konvencija, poput onih zagrebacke organizacije i Foruma mladih Hrvatske, jer želimo da nam dode netko iz vodstva SDP-a."

Tako Dino Kozlevac, predsjednik istarskog SDP-a, pojašnjava višekratno odgadanje stranacke konvencije.

- Apsolutno sam nezadovoljna i ne razumijem zašto konvencija nije održana. Stalno dobivamo pozive i planove pa je tako zadnji datum bio 3. srpnja. Na sastanku Glavnog odbora SDP-a 13. lipnja imali smo informaciju o održanim konvencijama. Ponavljaju se u Osjecko-baranjskoj županiji, raspušteni su organi u Bjelovarsko-bilogorskoj, a u Istarskoj konvencija nije ni održana, rekla nam je Tanja Vrbat, koja je još prije pola godine progovorila o SDP-ovoj neprepoznatljivosti i potrebi za promjenama.

Što se dogada u istarskom SDP-u? U pokušaju da nademo odgovor na to pitanje nastojali smo posložiti kockice mozaika kroz razgovore s više sugovornika, usput provjeravajuci neke informacije pristigle iz izvora u samoj stranci. Prva nastojanja da se održe konvencije u Puli i Porecu, gdje se nedostatak kvoruma pokušavao opravdati tehnickim razlozima, bio je po svemu sudeci signal da u esdepeovskim redovima sve ipak nije baš rose e fiori.

Posebno je važna Pula, zbog velikog broja delegata za istarsku konvenciju - 29, koja daje cetiri clana u Županijski odbor, a to tijelo po Statutu SDP-a "upravlja županijskom organizacijom izmedu dviju konvencija".

Podsjetimo, prvi ljudi stranke u Istri na svim razinama birani su prvi put u ožujku tajnim glasanjem, kada se izborima odazvalo 70 posto od ukupno 1.200 istarskih SDP-ovaca. Tada je i Kozlevac dobio novi mandat, a imao je tri protukandidata.

Je li bilo nekih nepravilnosti u postupku sazivanja županijske izborne konvencije i kandidiranja možda ce trebati utvrdivati Nadzorni odbor stranke, u cijoj je to nadležnosti.

- Ništa se posebno ne dogada. Ne mogu se stalno svi slagati, uvijek ima zadovoljnih i nezadovoljnih, veli Kozlevac. Nije htio ništa reci o (ne)prepoznatljivosti SDP-a Istre jer "konvencija je mjesto na kojem se bavimo sami sobom".

Tajnik Vedran Grubišic, inace dožupan, kaže da zna biti nesuglasica u stranci, ali na stranackim tijelima odluke se donose velikom vecinom glasova, a u 59 posto slucajeva jednoglasno.

Na web stranici SDP-a Istarske županije, u hodogramu aktivnosti za 22. svibnja planirana je 6. izborna konvencija istarskog SDP-a. Taj je datum davno prošao, a konvencija još nije održana. (S. BENIC)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter