Što s tarskim raskrižjem smrti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja prometna nesreca u kojoj je život izgubilo šestogodišnje dijete na križanju ceste Tar-Lanterna i Turisticke ulice u Vabrigi uznemirila je ovdašnje vijecnike.

"Vidio sam na vijestima na televiziji das su u Slavoniji ljudi izašli na prosvjede jer kasni asfaltiranje ceste i dobili su cetiri minute u udarnim vijestima, a kod nas sad pogibaju i djeca, a ništa se ne dogada da bi promet u našoj Opcini bio sigurniji. Imali smo dvije nesrece u kojima su izgubljeni ljudski životi u kratko vrijeme na našim raskrižjima. Što Opcina kani uciniti?", zanimalo je vijecnika Željka Bošnjaka na aktualnom satu Opcinskog vijeca održanog u petak navecer.

Nacelniku Niviju Stojnicu nije se svidio ni ton ni nacin pitanja vijecnika koji je, kako je rekao Stojnic, do jucer bio clan Opcinskog poglavarstva i zna da se intenzivno radi na rješavanju problema nesigurnih tarskih razkrižja. Opcina ce morati investirati zajedno sa Županijskom upravom za ceste prilicno novca da bi se na tri raskrižja (Tar-Vabriga, Tar-Lanterna i Tar-Gedici) napravili kružni tokovi i na taj nacin usporio promet na županijskoj cesti.

"Prije prošle turisticke sezone na sastanku s predstavnicima ŽUC-a upozorili smo na problem, obecali su uciniti nešto, a nije ucinjeno ništa. U meduvremenu smo napravili interventno idejno rješenje i dogovorili smo sa ŽUC-om da se to odmah napravi. U ponedjeljak ce najprije doci poskidati sve reklamne table na raskrižjima, da bi bila pregledna, na tri mjesta bit ce postavljeni ležeci policajci, a u ulicama koje ulaze u raskrižje vibro-trake", najavio je nacelnik.



To je investicija od dvjestotinjak tisuca kuna, koju ce podijeliti Opcina i ŽUC. Stojnic je rekao da je spreman i projekt kružnog raskrižja Tar-Lanterna, cekaju lokacijsku dozvolu i ono bi moglo biti spremno do sljedece turisticke sezone. Ali, ništa se bitno nece popraviti, smatra nacelnik, uredenjem samo jednog od tri raskrižja.

Walter Palma rekao je da bi, osim usporivaca prometa, trebalo na cesti oznaciti pješacke prijelaze županijske ceste prema groblju, kaficu Kiwi i nogometnom igralištu jer tuda cestu prelaze starice i pretrcavaju djeca i ništa nije skupo koliko ljudski život. Nacelnika Stojnica ta je sugestija naljutila: "Ne možemo mi odlucivati gdje ce biti pješacki prijelazi, to je posao strucnjaka. A ako se netko od vas osjeca dovoljno sposobnim, neka nacrta rješenje pa cemo vidjeti hoce li proci".


Podijeli: Facebook Twiter