Što s "okupiranim slovenskim teritorijem"?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Transparent na kuci Joška Jorasa u pogranicnom mjestu Mlini, kojim on na slovenskom i engleskom jeziku putnicima daje na znanje da je rijec o "okupiranom slovenskom teritoriju", još stoji, a istarska policija ocito ne zna što s njim (kako s transparentom, tako i s Jorasom).

Potvrduje to odgovor u utorak kojim nas iz PU istarske izvješcuju da "policija poduzima mjere iz svoje nadležnosti odnosno nakon evidentiranja dogadaja i nadalje prikuplja odgovarajuca saznanja i utvrduje relevantne cinjenice te, ako se utvrde obilježja protupravnog ponašanja, poduzet ce zakonom propisane radnje, o cemu ce javnost biti pravovremeno obaviještena".

I dok se nadležne hrvatske institucije premišljaju hoce li i kako djelovati, kroz izjave službene Ljubljane polako se naziru pozadina i uzroci posljednjeg Jorasovog izražavanja nezadovoljstva. Slovenski mediji prenijeli su, naime, prije nekoliko dana informaciju da Joras po cetvrti put štrajka gladu.

Pocetkom kolovoza nakratko je prekinuo 18-dnevno gladovanje nakon što mu je poruceno da je na sastanku hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog joj kolege Boruta Pahora, održanom koncem srpnja u Bohinju, dogovoreno rješavanje problema ljudi koji žive uz granicu. Joras je nakon toga ocekivao da ce do 20. kolovoza Hrvatska ukloniti rampu koja vodi do njegove kuce. Buduci da se to nije dogodilo, još je jednom odlucio poceti štrajk gladu. (M. KOŠTA, B. ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter