Što s web-oglasima za necertificirane stanove?

U Istri česti slučajevi necertificiranih obiteljskih kuća (N. LAZAREVIĆ)
U Istri česti slučajevi necertificiranih obiteljskih kuća (N. LAZAREVIĆ)

Iako je od 1. siječnja stupio na snagu članak 24. i 171. Zakona o gradnji, kojim se pod prijetnjom sankcija zabranjuje prodaja stanova većih od 50 četvornih metara bez obveznog energetskog razreda, još uvijek nije jasno trebaju li agencije za posredovanje u prodaji nekretnina ukloniti oglase za necertificirane objekte s vlastitih internet stranica.

- Sporna je definicija medija, odnosno spada li osobni internetski prostor pod medije. Osobno nemam ništa protiv mogućnosti oglašavanja necertificiranih objekata na stranicama agencija, no ne i komercijalnih oglasnika svake vrste koji su vrlo jasno definirani, kazala je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš naglasivši kako će u narednih nekoliko dana raspraviti s ministarstvom kulture i točno definirati ovu odredbu.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj ima više od 200 tisuća stanova bez energetskog certifikata, a ta se brojka iz sata u sat smanjuje. I dok certifikatori na terenu nemaju vremena niti za pauzu između dodjeljivanja energetskih razreda za svaku pojedinu nekretninu, vlasnici agencija u strahu od kazni istim tempom povlače oglase.

- Mi smo povukli sve objave necertificiranih nekretnina s naših internetskih stranica, pa tako i oglasnika u kojima se prezentiramo, rekao je Oriano Ricchiuto, suvlasnik pulske agencije za nekretnine Immobilia.

Kaže da su najveći problem u Istri obiteljske kuće koje nemaju energetski razred, dok je velik broj stanova već certificiran.

- Ono što ohrabruje je činjenica da je na tržištu sve veći broj osposobljenih energetskih certifikatora koji imaju pune ruke posla, stoga vjerujem kako će se ovaj problem riješiti u narednih tridesetak dana jer je vlasnicima, pa tako i zastupnicima u interesu prodaja nekretnina, tvrdi Ricchiuto dodavši kako agencijama za nekretnine u korist ide jedino činjenica da je primjena ovog zakona stigla izvan sezone potražnje.

Diljem zemlje oglasnici bilježe povlačenje nekretnina iz oglasa. Najveći oglašivač Njuškalo u prosjeku je tijekom godine imao oko 140 tisuća oglasa, a nakon stupanja na snagu članka 24. i 171. Zakona o gradnji, u opticaju je ostalo svega 60.000 oglašenih nekretnina.

U oglasniku Butiga za istarsko područje pak tvrde da nisu zabilježili veći pad oglasa na nekretnine s obzirom da veće agencije već zastupaju stanove i kuće s energetskim razredom, dok manji oglašivači svakodnevno otkazuju oglase.

Ukupno na riječkom i istarskom području, oglasnik Butiga bilježi pad rezervacija oglasa za otprilike 25 posto u odnosu na ranije periode, kaže Ana Furlan.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter