Što prije potpisati izbornu koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon sastanka predsjedništva IDS-a istarski župan i predsjednik stranke Ivan Jakovcic održao je veceras konferenciju za novinare, na kojoj je rekao kako je u ovom trenutku važno da se što prije potpiše prvi dokument moguce izborne koalicije s SDP-om HNS-om i HSU-om, demantirajuci pritom medijske napise da se u takozvanom Kukuriku savezu, koji još nije službeno potvrden, naziru pukotine i razmimoilaženja.

Rekao je da ce unutar koalicije, IDS inzistirati na raspravi o decentralizaciji te da je takav model jedina prava garancija za razvoj Republike Hrvatske i intenzivnija ulaganja. Otkrio je da ce upravo decentralizacija biti jedan od stupova programa koalicije za koju ocekuje da ce biti formalzirana narednih mjeseci.

Upitan da prokomentira izjavu premijerke Kosor koja je izjavila da pokretanje inicijative o nepovjerenju Vlade u Saboru govori da SDP ocito radi u dosluhu sa Sanaderom, a sve u cilju zaustavljanja borbe protiv korupcije, Jakovcic je ne izbjegavši Sanadera, tek rekao da podržava napore Vlade u borbi protiv korupcije.

-Osobno nemam iluzije da ce u Saboru doci do izglasavanja nepovjerenja Vladi ali podržati cemo saborsku raspravu o tome. Ne vjerujem da se to može dogoditi iz jednostavnog razloga što SDP nije pripremio vecinu i nema dovoljan broj ruku koje ce za taj prijedlog glasovati, rekao je Jakovcic.

Zanimalo nas hoce li i na kojim ministarskim funkcijama IDS inzistirati u slucaju da na izborima pobjedi koalicijska vlast, na što je rekao da su spremni preuzeti odgovornost, no da se o konkretnim funkcijama unutar nije raspravljalo. Ipak, naglasio kako vjeruje da IDS može biti dio buduce Vlade te da žele imati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti kao i na nižim razinama te u državnim poduzecima. Na konkretno pitanje razmišlja li se o ministarstvu turizma, odgovorio je da bi uz ministarstvo regionalnog razvoja i ministarstvo turizma bilo najlogicniji resor u podjeli odgovornosti.

Jakovcic izmedu ostalog smatra da bi održavanje prijevremenih izbora bilo korisno, neovisno o pregovorima s EU koji se tvrdi, trebaju nastaviti te da ce stranka dati svoj obol kako bi pregovori cim prije završili.

-Teško stanje u gospodarstvu, nezaposlenost i neulaganja to je naša svakodnevnica, a jedan od demokratskih nacina razrješenja takve situacije su prijevremeni izbori, rekao je. Smatra da podrška inicijativi vezanoj uz (ne)povjerenje Vladi, nece usporiti istarske projekte za koje je od ranije poznato da ih je cvrsto podržala predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

-U pitanje nece doci projekt Brijuni rivijera, izgradnja nove bolnice i Guggenheim muzej. Cinjenica je da vec neko vrijeme imamo zastoj kada je rijec o projektu Brijuni rivijera, a upravo o tome želim razgovarati s premijerkom koja ce uskoro doci u Istru na Dane turizma. Da smo bili pametniji taj je projekt vec mogao biti u fazi realizacije, smatra Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter