Sto posto povećana boravišna pristojba

Pčelari kraj košnica Ivana Kovača gdje su otrovane pčele (V. HABEREITER)
Pčelari kraj košnica Ivana Kovača gdje su otrovane pčele (V. HABEREITER)

Prije desetak dana privatni iznajmljivači iz Štinjana ostali su šokirani kada su posjetom sustavu eVisitor iznenada otkrili da im se boravišna pristojba preko noći povećala za sto posto! I ne samo to, već je isti sustav iznajmljivačima pokazivao dugove za prošlu godinu (kada je sustav eVisitor i uveden), iako su oni tada uredno platili ono što su trebali. Tragom njihovih uznemirenih poziva, pokušali smo doznati što se točno dogodilo.

Veći turistički razred

Pokazalo se da je naselje Štinjan sustav eVisitor iznenada smjestio iz turističkog razreda "D" u turistički razred "A", o čemu ih nitko nije obavijestio. Tako se dogodilo da su pojedini iznajmljivači, koji su dosad za iznajmljivanje apartmana paušalno plaćali sto kuna, iznenada morali platiti do 900 kuna pristojbe. Ne želeći platiti dugove koje su smatrali neopravdanima, a niti nove račune po novoj cijeni bez objašnjenja, odmah su alarmirali i Turističku zajednicu grada Pule i Hrvatsku turističku zajednicu.

- Novi sustav za prijavu gostiju eVisitor, koji je jedinstven na nivou Hrvatske, za svakog obveznika boravišne pristojbe vodi zonu u koju spada, a po tome obračunava i zaduženje. Kako se sustav eVisitor ravna prema podacima iz Državne geodetske uprave, kada su provjeravali Pulu došli su do zaključka da Štinjan nije zasebno naselje, već dio grada Pule, i shodno tome promijenili u eVisitoru zaduženja za smještajne objekte u Štinjanu. Turistička zajednica je odmah, uočivši promjenu, krenula u komunikaciju i s Hrvatskom turističkom zajednicom i s Ministarstvom turizma s kojima smo zajedno proučili problematiku i zatražili od Ministarstva uprave mišljenje o statusu Štinjana. U eVisitoru su postepeno, nakon brisanja Štinjana kao posebne zone, dodali veći iznos prema zoni A, a još naknadno pridodali i razliku za 2016. godinu. Za sada iznajmljivače pozivamo da sačekaju s uplatama jer prva rata dospijeva 31. srpnja, a one koji naplaćuju po noćenjima upućujemo da naplaćuju prema zoni D. Ukoliko iznajmljivači žele platiti prvu ratu, neka plate za sada po starome, objasnila je direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Naselje Štinjan uvršteno je u Statut Grada Pule kao prigradsko naselje, te je i Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj definirano da se Pula sastoji od naselja Pule i naselja Štinjan i kao takvima je određeno da je Pula turistička zona A, a Štinjan turistička zona D. Shodno tome, od tada pa do danas, TZ Pula naplaćuje boravišnu pristojbu u Štinjanu prema zoni D.

Zavrzlamu riješiti što prije

Iz Hrvatske turističke zajednice potvrdili su nam da se ne radi o grešci sustava eVisitor, već o činjenici da naselje Štinjan nije uneseno u registar prostornih jedinica pri Državnoj geodetskoj upravi, a koji služi kao temelj za određivanje turističkih razreda. Kako Štinjan uopće nije evidentiran u registru prostornih jedinica, nije niti mogao biti predmet posebnog ispitivanja kriterija za razvrstavanje u turistički razred, iako se radi o prostoru na kojem postoji povećana turistička aktivnost.

Hrvatska turistička zajednica je o cijelom slučaju obavijestila Ministarstvo turizma koje je nadležno za propisivanje turističkih razreda putem posebnog pravilnika, dok je Ministarstvo turizma o predmetnom slučaju zatražilo mišljenje Ministarstva uprave. Također su nam potvrdili da se radi o specifičnom slučaju u Hrvatskoj s kakvim se još nikada nisu susreli. No, budući da je 31. srpanj danas, pitanje je što će se dogoditi ukoliko iznajmljivači iz Štinjana ipak ne plate te račune? Iz HTZ-a kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Carinske uprave Ministarstva financija, te da stoga to ne mogu komentirati.

Središnji ured Državne geodetske uprave nam je pak odgovorio da u njihovom Registru prostornih jedinica naselje Štinjan nikada nije bilo evidentirano, jer ovaj ured nikada nije zaprimio odluku Gradskog vijeća Grada Pule o utvrđivanju granica i područja naselja Štinjan, te se ono vodi kao "pulski kvart", a Pula, naravno, u drugom ministarstvu potpada pod turistički razred "A". Dodali su da će pokrenuti elaborat za potrebe provođenja eventualnih izmjena u registru onda kada zaprime spomenutu Odluku Grada Pule.

Tako smo se ponovo vratili nazad "na mjesto događaja" i upitali gradske vlasti jesu li poduzeli konkretne korake da se ovaj problem riješi, što su nam oni i potvrdili. Rečeno je da su pokrenuli rješavanje ovog problema u cilju zaštite građana Štinjana, te da će javnost biti obaviještena kada dobiju konačna očitovanja ili rješenja. Sanja Cinkopan Korotaj izrazila je nadu da će ova zavrzlama oko Štinjana vrlo skoro biti raspetljana, ali i da će iznosi boravišnih pristojbi za 2016. i 2017. godinu ostati po starome, a ako se nešto i treba mijenjati za 2018. godinu, da će svi građani to znati na vrijeme.

Zanimljivo je da se morao aktivirati jedan ovako precizan informatički sustav povezan sa podacima Državne geodetske uprave da bi se otkrio propust koji samo pukom srećom svih ovih godina nije donio i druge birokratske probleme Štinjancima. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter