Što odjenuti na razgovor za posao?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ono što odjenete za razgovor za posao, važno je kao i životopis. Izgled može imati velik utjecaj na prvi dojam koji poslodavac stekne o kandidatu za posao.

Istraživanja su pokazala kako poslodavci ne obracaju samo pažnju na odjecu kandidata, vec i detalje poput boje kose, piercinga, brade, boje laka za nokte...



Naravno, odijevanje ovisi i o poslu za kojeg se netko natjece pa se ne bi bilo loše unaprijed raspitati kako se odijevaju zaposleni u tom poduzecu.

Razgovor za posao je formalna prigoda koja namece odredenu odjecu. No, nije photosession, pa prije njega ne treba trošiti novce na nove hlace, suknje, odijela...



Najbolje je odabrati odjecu u kojoj se necete osjecati neugodno, ali pritom treba pripaziti da na formalni sastanak ne stignete u odjeci za slobodno vrijeme.

Duboki dekolte i tigrasti uzorci nadopunjeni teškom šminkom, teško ce ostaviti dobar dojam na potencijalnog poslodavca, kao i prljave tenisice i traperice pune rupa.



Odijelo, jednostavnih i neutralnih boja, dobar je odabir za razgovor u državnom poduzecu, banci, ozbiljnom poduzecu. No, takvo odijelo može biti minus ako se posao traži, primjerice, u dizajnerskom studiju, kozmetickom salonu.

Hlace jedostavnog kroja, majica ili košulja, niske cipele mogu proci u takvim prigodama. Haljine i suknje podliježu osnovnom pravilu - koljena se ne smiju vidjeti dok stojite uspravno. Žene ne bi smjele imati predugacke nokte, niti bi oni smjeli biti upadljivo premazani.



Cipele (i to ciste) su takoder važan odabir. Muškarci bi trebali nositi jednostavne cipele, dok žene mogu izabrati i cipele s potpeticom ne višom od sedam centimetara kako ne bi djelovala vulgarno. Savjetuje se i da cipele budu zatvorene.

Crveni ruž takoder nije dobrodošao na razgovoru za posao, kao niti previše nakita, vidljiv piercing (osim ako razgovor za posao nije u tattoo studiju).


Podijeli: Facebook Twiter