Što ne smijete raditi u stranoj zemlji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znate li da neke geste i obicaji u razlicitim kulturama imaju potpuno suprotna znacenja, što vas u stranoj zemlji može dovesti u neugodan položaj ili njima jednostavno možete uvrijediti svoje domacine.

Da bi se izbjegli ti problemi, na kulturne razlike upozoravaju strucnjaci najpoznatijeg turistickog vodica Lonely Planet, ali i posjetitelji internetskih portala o putovanjima koji su se i sami našli u neugodnim situacijama zbog neznanja.

Pažljivo s prstima
Odvede li vas put u Veliku Britaniju, nemojte mahati spojenim kažiprstom i srednjakom dok vam je dlan okrenut prema licu. Na takav nacin nemojte ni slucajno naruciti dva piva u engleskom pubu jer ce se to shvatiti kao da ste pokazali samo srednji prst. No problema nema ako okrenete ruku pa vam je dlan okrenut prema van, kao da pokazujete slovo 'V' u znak pobjede ili 'peace' u maniri hipija.

Volite li u znak odobravanja gestikulirati spajanjem palca i kažiprsta u slovo O, kao simbol za "odlicno" ili "OK", nemojte to ciniti u Brazilu jer se to tamo doživljava kao nešto vrlo nepristojno i vulgarno. Svoje zadovoljstvo možete, medutim, iskazati podizanjem palca, no to nikako ne smijete uciniti u Iranu jer u toj zemlji uzdignuti palac znaci isto što i srednji prst.

Ako ste ljevoruki, morat cete se dodatno prilagoditi u Nepalu, Indiji, Turskoj, Maroku i još nekim africkim zemljama gdje se lijeva ruka tradicionalno koristi za zahod, a desna za hranjenje, tvrdi Lonely Planet.

Pazite kako jedete
Kad završite s jelom, ne ostavljajte štapice u zdjelici, jer to Vijetnamce podsjeca na pomagala za cišcenje urni. Kada ste u Japanu, nemojte se previše smijati, a kada to i cinite, pristojno je rukom prekriti usta. Ako to ne cinite, posebno ako ste na poslovnom susretu, vaši domacini bi mogli pomisliti da se prema njima odnosite svisoka ili da niste baš inteligentni.

U Kini pak nije najpristojnije pojesti sve s tanjura jer se time šalje poruka da niste zadovoljni i da trebate još. Takoder, ako vas u toj zemlji tijekom objeda smjeste za stol nasuprot vrata, znajte da vam je iskazana velika cast i da ste poseban gost.

Takoder, u naviku bi vam trebalo uci i klanjanje dok se zahvaljujete ili pozdravljate s Japancima. Na rastanku uvijek mahnite i mašite sve dok vidite svoje domacine. I oni ce uciniti isto.

No nemojte se zacuditi ako vaš sugovornik u Tajlandu prilikom razgovora pocne kopati nos. To je normalna stvar i doživljava se kao dobra higijenska navika.

Ljubitelji kave koji uživaju u Italiji u svom omiljenom napitku vjerojatno znaju da Talijani polude ako se kapucino naruci nakon jutra. Naime, u svojoj se domovini kapucino ispija iskljucivo u vrijeme dorucka, a kasnije espreso s toplim ili hladnim mlijekom. Tome bi se trebali prilagoditi i turisti, barem ako ne žele biti u nemilosti barmena.

Neljubaznu reakciju turisti mogu doživjeti i na talijanskoj tržnici žele li sami izabrati namirnice. Prodavaca je zato najbolje zamoliti da vam izabere što želi i nadati se da cete imati srece.

Pravila odijevanja
Spremate li se na put, dobro se raspitati i o pravilima odijevanja, posebno ako ste žena i putujete u islamske zemlje. Pravila se, naime, mogu razlikovati ne samo medu državama, nego i regijama unutar iste zemlje. Tako, naprimjer, žene prilikom ulaska u džamiju u Istanbulu ne moraju nužno prekriti glavu šalom, dok su u konzervativnijim dijelovima Turske marame obavezne.

Bez marame žene ne mogu nikamo uci ni u Siriji, a u nekim arapskim zemljama turistima uopce nije dozvoljeno posjetiti svetišta.

Prekrivanje glave nužno je i u nekim pravoslavnim crkvama poput armenske, a i u rimokatolickim u pravilu ne dozvoljavaju ulaz u majicama bez rukava ili kratkim hlacama. Duge nogavice neophodne su i na indijskim svetim mjestima, što turisti zbog visokih temperatura cesto zaboravljaju.

Egipcanima, s druge strane, ne smetaju gole noge, nego tabani, pa cak i kada su u cipelama. Jedna clanica VitrualTourista prisjetila se na forumu kako ju je prije nekoliko godina službenik u egipatskom konzulatu upozorio jer je držala nogu preko noge, s donom cipele okrenutim prema van. Kasnije je saznala da se okretanje dona prema necijem licu u Egiptu smatra vrlo uvredljivim i nepristojnim.


Podijeli: Facebook Twiter