Što (ne) radi istarski ured u Bruxellesu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što je i na cemu radio ured u Bruxellesu, to vam može reci samo voditeljica Ureda Lorena Šverko, bio je odgovor iz Županije kada smo zatražili podatke na cemu je u proteklih godinu dana radio Ured Istarske županije u Bruxellesu. Buduci da se iz županijskog proracuna izdvajaju nemala sredstva, o svemu smo i putem e-maila upitali Lorenu Šverko, zamolivši je da nas detaljno izvijesti na što su ta sredstva utrošena te da specificira utrošene iznose.

Rekla je da se najveci dio troškova odnosi na njenu placu (oko 50 posto ukupnog iznosa), zatim velik dio ide na najamnine i energiju (oko 30 posto), dok ostali dio pokriva materijalne troškove, telefon, reprezentaciju i clanarine. Pritom nije imala potrebu navesti ili izvijestiti na cemu je radila ili još radi tijekom svog boravka u Bruxellesu.

I dok se u Županiji vole pohvaliti da je upravo Istarska županija 2005. godine prva otvorila svoj ured u tome gradu, cini se da ta istarska podružnica pri EU-u služi samo radi stjecanja potrebnog ugleda i kakvog-takvog rejtinga koji je bitno imati u odnosu na ostale europske regije. Nitko ne osporava da je županijski ured potreban, ne samo radi moguceg i važnog lobiranja u sjedištu Unije, vec i zbog prisutnosti u žiži dogadaja koji indirektno mogu utjecati na istarske projekte financirane europskim novcem.

No, pitanje je što je voditeljica Ureda uspjela napraviti tijekom svog podužeg cetverogodišnjeg mandata, s kojim je regijama suradivala i produbila suradnju i je li ta suradnja rezultirala nekim bitnijim projektom koji se, zahvaljujuci njenom radu, uspio realizirati. Podaci koji se o radu ureda mogu pronaci na službenim stranicama Županije dovoljno govore sami po sebi. Osim što vjerojatno nisu ažurirani otkad je Ured otvorio svoja vrata, pronalazimo primjerice da se bave pracenjem rada EU-institucija, razvijaju suradnju s drugim regionalnim uredima, pružaju informacije o dogadajima i programima EU-a, provode monitoring o mogucnostima financiranja programa i projekata EU-a, promicu interese i kulturne vrijednosti Istre u Belgiji, prezentiraju mogucnosti ulaganja u istarsko gospodarstvo, promoviraju istarski turizam.

Za rad Ureda se od 1. sijecnja od 31. prosinca 2008. godine izdvojilo nevjerojatnih 846.130 kuna. Od toga je iznosa 424.820 kuna rezervirano za placu voditeljice, a buduci da je dosad na place utrošeno 399.087 kuna, ispada da voditeljica mjesecno zaraduje oko 20 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter