Što nas više tlace, više rastemo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz poziv: "Svi na šank" zagrebackog Buda Spencera sinoc je u dvorištu Rojca okoncano 17. izdanje Monteparadiso HC/punk festivala. Ovogodišnji je festival vrlo vjerojatno imao najjaci line-up u posljednjih par godina, okupivši vecinom sve same pionire i veterane odredenih žanrova uz najatraktivnije mlade bendove i najbolje s domace scene, što je rezultiralo donekle paprenijom cijenom ovogodišnjih ulaznica, koja je i dalje bila sitnica naspram pruženog. Uz bogati bazar d.i.y. distribucije na kojem se vec tradicionalno moglo naci albuma, ploca, fanzina te mnoštvo majica, zakrpa i ostalih estetskih ukrasa za modno osviještene alternativce, izvrsnu organizaciju i pregršt žestoke glazbe te gomilu mladih duša koje su ga pohodile - Monteparadiso je još jedanput opravdao famu najboljeg neovisnog festivala u regiji.

Krivac za najmnogoljudniji i najintenzivniji pogo festival, amsterdamski Vitamin X svoj je ionako vec atraktivan nastup obogatio mnoštvom rekvizita: od krokodila na napuhavanje do pjene u spreju i šarenih papirica koje su bacali u raspamecenu publiku. Posjetitelji su se bacali jedni po drugima i s bine u katarzicnom transu, a ni pjevac Vitamin X-a nije odolio baciti se u publiku nakon što mu je dosadilo obicno skakanje po bini.

Uslijedilo je nešto sasvim drugacije - puno mirniji, himnicniji i ležerniji nastup bolonjskog Nabata. Jedan od prvih Oi! bendova sa svojih je trideset godina staža i izvornim punk rock zvukom 70-ih bio bolja podloga za pjevanje nego plesanje, a pjesme na talijanskom nisu nikoga sprijecile da barem zamantra zajedno s bendom. Vrlo inteligentnim i angažiranim te lako shvatljivim tekstovima potkovanim zaraznim melodijama i himnickim mantranjima, Oi! veterani su oduševili raspjevanu publiku, a nas su se dojmile trenutno nam vrlo bliske i ocito bezvremene poruke u njihovim pjesmama poput: "Što nas više tlace, više rastemo".

Predstavnici talijanske hardcore škole 80-ih, EU's Arse, svojim su kaoticnim hardcoreom izazvali velik broj zadovoljnih osmijeha u publici kao i podosta plesanja pred binom.

S prednošcu domace publike i domaceg terena pulska Reanimacija je, iako prvi bend veceri, uprilicila pristojnu štalu uz suradnju domacih obožavatelja, osvojivši zaraznom himnicnošcu svojih starih hitova, ali otprživši i novi, ozbiljniji, materijal posvecen Smeu (Šeli). Iako o ukusima ne valja raspravljati, slovenska Anaeroba je vjerojatno bila najslabiji bend festivala.

Osim zanimljivog imena, zagrebacki Bud Spencer predstavili su svoju zabavnu i zaraznu mješavinu punk'n'rolla s primjesama metal, psychobilly, garage i hardrock izricaja te su se nakon pocetnih tehnickih poteškoca ubrzo iskazali kao pravo iznenadenje pritom dostojno otprativši s preživjelima u publici 17. izdanje Monteparadiso festivala u povijest.


Podijeli: Facebook Twiter