Što napraviti s miješalicom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko bi pomislio da gradevinska miješalica može biti zvijezda veceri! Maštovito i originalno djelo Lea Vukelica pod nazivom "Miješalica 2009." mamilo je osmijehe prisutnih na druženju u organizaciji Šikuti Machinea u Šikutima. Srebrne boje i obložena svjetlucavim plocicama, karakteristicnim za diskokuglu, miješalica je dobila i dodatnu duhovitu notu smještanjem u tipicnu istarsku štalu. Lišena svake konvencionalnosti i dobro znane galerijske sterilnosti, šikutska mašinerija nastavlja dalje s jasnom larpurlartistickom porukom – umjetnost radi umjetnosti.

Leo Vukelic održao je više od 50 izložaba. Radove je predstavljao u Splitu, Zagrebu, Düsseldorfu, Moskvi, Pragu, Beogradu, ali, kako sam kaže, ova izložba u Šikutima izaziva jednaku dozu treme kao i one u galerijama.

- Po meni se umjetnost ne definira tako što se smješta na galerijske zidove. Nije potreban posrednik izmedu moje miješalice i promatraca. Dio cijele price je u tome da i sam promatrac doda svoje znacenje, da sam završi zapoceto. Zbog toga i imam nervozu, objašnjava Vukelic te istice i da je miješalica važan dio vizualnog identiteta dvorišta.

- Što napraviti s miješalicom? Ona je toliko ukorijenjena u našu svijest da može postati spomenikom, kao i umjetnicko djelo. Nju je bilo potrebno samo redizajnirati, a nastala je nakon dulje inspiracijske blokade, objašnjava Vukelic svoju motivaciju.

Dok se u pozadini miješalica okretala bacajuci zeleni odsjaj, Mario Bencic je uz bok organizatora Darka Pekice predstavljao slovenski bend Žoambo Žoet Workestrao. Kako je rekao, najbolji su alternativni rock bend u Sloveniji koji je uspio napraviti eklekticni zvuk kombinirajuci razlicite glazbene izricaje.


Podijeli: Facebook Twiter