Što nam u zapošljavanju i zdravstvu donosi EU

Iako Europa otvara novo tržište, konkurencija među radnicima biti će veća nego ikada (M. ANGELINI)
Iako Europa otvara novo tržište, konkurencija među radnicima biti će veća nego ikada (M. ANGELINI)

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju građane očekuju velike promjene na području zdravstva, zapošljavanja i socijalne politike. Iako nas od ulaska dijeli još samo nekoliko mjeseci, široj javnosti nepoznata su prava i obveze koje donosi Unija, a ne znaju ni s kakvim će ih konkretnim politikama zastupati europarlamentarci koje će birati sredinom ovog mjeseca.

Što će se dogoditi ako im treba hitna liječnička pomoć kada se, recimo, zateknu na putovanju u Francuskoj, hoće li se odmah nakon ulaska moći zaposliti u Njemačkoj ili Italiji i hoće li hrvatski studenti već ove godine moći upisivati fakultete u nekoj od zemalja članica?

Sve su to nedoumice koje muče građane koji na kapaljku primaju informacije o beneficijama, ali i problemima s kojima će se vrlo brzo susresti.

Hoće li se Hrvatima nuditi poslovi u inozemstvu, vidjet će se vrlo brzo, jer čim uđemo u EU, Hrvatski zavod za zapošljavanje ulazi u Europsku mrežu javnih službi za zapošljavanje (EURES), nakon čega će Hrvatima biti dostupno posredovanje pri zapošljavanju u svim drugim zemljama članicama.

No, svakako treba imati na umu da veća mobilnost radnika ni najmanje ne jamči siguran posao u nekoj od zemalja, jer konkurenciju će im predstavljati svi nezaposleni radnici iz zemlja članica.

S druge strane, hrvatski građani će se moći slobodno zaposliti u zemljama Unije bez nekih posebnih odobrenja ili radnih dozvola osim u onim zemljama koje će zadržati ograničenje zapošljavanja, i to najduže u razdoblju od dvije, pet ili sedam godina nakon ulaska. U koje će zemlje moći ići raditi bez ograničenja, znat će se nakon što o tome pojedinačno odluče zemlje članice. Isto tako hrvatski se radnici po radnim i socijalnim pravima stavljaju u ravnopravan odnos s radnicima zemlje u koju žele ići raditi, a to se odnosi i na porezne olakšice. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter