Što nakon isključenja Slavka Linića iz SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon jučerašnjeg maratonskog zasjedanja Glavnog odbora SDP-a, na kojem je odlučeno da se Slavka Linića isključi iz stranke, predsjednik odbora Josip Leko ocijenio je da je pred predsjednikom stranke sada zadaća novog okupljanja, a najavio je sjednicu Glavnog odbora najkasnije do 15. srpnja jer to zahtijevaju ovi rezultati, koji jasno ukazuju na podjelu.

Procjene su, s obzirom na to da je Milanović ostao upitnog legitimiteta nakon ovakvog glasanja, da bi upravo na sljedećoj sjednici Glavnog odbora ekipa nezadovoljnika mogla tražiti izjašnjavanje o povjerenju šefu stranke, ili bi to dotad moglo učiniti pet županijskih organizacija. Iako se Komadina i svi drugi zaklinju da nema urote, da nitko ne ruši šefa stranke, a pogotovo ne Vladu, ovaj rezultat nužno upućuje da će se preispitivati položaj Milanovića u stranci i Vladi.

Riječka i zagrebačka ekipa sigurno će inzistirati na tome da ovako tijesan rezultat ipak ne daje Milanoviću dovoljan autoritet za nastavak upravljanja. Oni su nezadovoljni jer su Milanovićevi ljudi masovno nazivali članove Glavnog odbora i navodno im prijetili radnim mjestima u javnoj upravi, a uvjereni su da je na tajnom glasanju cijela Rijeka i Primorsko-goranska županija glasala u korist Linića, osim, kako tvrde, Saše Đujića i Dina Manestra, no oni kažu da je glasanje bilo tajno i da nitko ne može procjenjivati njihove stavove.

Procjena je da bi Linić, da je napravio samo koračić natrag i priznao da je možda u svojim istupima bio malo blaži, tih nekoliko glasova vrlo lako pridobio za sebe, ali ovako je morao otići s Iblera zauvijek.

Kako će se razvijati događaji u SDP-u neizvjesno je: moguće je da će se Milanović revanšistički postaviti prema Rijeci, moguće je da će ga lokalne organizacije pokušati rušiti, ali i da se možda kroz klub zastupnika u Saboru pokuša spasiti Vlada, a naći novi premijer. (T. TOMIČIĆ, Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter