Što manje usluga pacijentima, manji trošak za državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Što je manje pruženih usluga pacijentima, to je manji trošak za državni proračun. Štrajk traje 50 dana, a dosad nas nitko ništa nije pitao. Štrajk je u interesu mnogima u ovoj državi i zato tako dugo i traje, kaže dr. Etica Nožica, predsjednica Štrajkaškog odbora u pulskoj Općoj bolnici, potvrđujući optužbe kolega liječnika i sindikalista da je Vlada ta koja ne želi prekid štrajka u bolnicama.

Liječnike je digla na noge izjava premijera Zorana Milanovića na prekjučerašnjoj sjednici Vlade da to nije nikakav bijeli štrajk, već tek mali broj zabušanata, neradnika, kako ih je potom nazvao ministar financija Slavko Linić, zaprijetivši se da Vlada neće plaćati nerad.

- Nedopustivo je da predsjednik Vlade legalni i legitimni štrajk naziva zabušavanjem. Uzmemo li u obzir rezultate rada Vlade kojoj je na čelu, a koji se ogledaju primjerice u kontinuiranom padu BDP-a, zaposlenosti i industrijske proizvodnje, zbog čega je sve izvjesniji aranžman s MMF-om, pitamo se otkud Milanoviću hrabrost i pravo na takve prizemne kvalifikacije. Ujedno ističemo da je ovo rijedak slučaj u kojem će o evidenciji radnog vremena brigu voditi, ni više ni manje, nego šef države!, poručio je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Predsjednica Štrajkaškog odbora u pulskoj bolnici dr. Nožica za uvredljive izjave premijera i ministra Linića kaže: "Od koga su, ništa me ne iznenađuje, ali kad ministar financija spominje plaće liječnika od 40 tisuća kuna, a u zdravstvu nema tajnosti plaća, mi liječnici bismo jako voljeli da se ta imena objave, tko od nas liječnika u ovoj državi prima takvu plaću od 30 do 40 tisuća kuna. Neka javno objave imena, ako netko takav uopće postoji, to zanima nas obične liječnike s kreditima, s kućama koje gradimo do mirovine".

Velika je šteta učinjena, zaključuje dr. Nožica, a posljedice će se vidjeti već dogodine, kad nam bude nedostajalo liječničkog kadra. (D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter