Sto joj je godina, a najraja ji repa i kapuz!

Djeca, unuci i praunuci okupili su se na Štefanijin rođendan (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Djeca, unuci i praunuci okupili su se na Štefanijin rođendan (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- To je sreća i boh. Kaj ti dajo moraš držat, ku je dobro, ku je slabo, tako na pitanje koji je recept za dugovječan život zbori Štefania Krulčić koja je stoti rođendan proslavila u društvu brojnih čestitara. Kako i ne bi kada stogodišnja Krulčićka, rođena Klobas, ima 74 - godišnju kćerku Nelu, 72 - godišnjeg sina Hermana, i 68 -godišnjeg sina Emila, sedam unuka i trinaest praunuka među kojima je najmlađa 5 - godišnja Anamarija.

Sin Emil, unuka Karmen i unuk Denis za suprugom Smiljanom, koji brinu o Štefaniji kažu da nona "ji najraja mliko, puding, jogurt, jota i maneštra", a ona će se dodati da je još "pjaži skrob, palenta, kumpir, repa i kapuz".

Štefaniu život nije mazio.

- Čuda smo delali u kampanji, se na roki, prisjeća se vitalna stogodišnjakinja. Kaže da je u Krulčićima nekada bilo puno više mještana nego danas.

- Uvečer u letna doba je biu ko en samanj. Pred saka hiša se kričalo, si so se zbrali, porivali i komedijali, a danas ni nobeniga, tri fameje so ostale, priča nam Štefania.

U pamćenju su joj još uvijek urezani i događaji iz Drugog svjetskog rata. Supruga Rudolfa Nijemci su odveli u Dachau, zloglasni nacistički koncentracijski logor, i prvi logor otvoren u Njemačkoj, na mjestu napuštene tvornice streljiva. Ostala je sama kod kuće s dvoje nejake djece i odolijevala svim nedaćama ratnog vremena. Nakon dvije godine stradavanja u logoru, Rudolf je nekako pobjegao, a kada je stigao kući težio je svega 38 kilograma. Uspio se oporaviti, a preminuo je 1992. godine. Štefaniju zdravlje uglavnom dobro služi, jedino ne može hodati.

Živahno je na Štefanijin rođendan bilo u Krulčićima. Ponosni na svoju sumještanku i najstariju mještanku buzetskog područja, žitelji ovog sela na području Kompanja, kupili su joj stolicu.

- Bimu radi da nan oš puživite da dučakate bit najstareja na svite, poručili su joj razdragani susjedi, a cvijećem, prigodnim poklonima i čestitkama darovali su ju gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić, ročki svećenik Dalibor Pilekić, predstavnici Mjesnog odbora Roč, predstavnici buzetske Udruge antifašista i ročke podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske. Štefania je članica ove ročke umirovljeničke udruge čiji joj je predsjednik Milan Zornada za stoti rođendan poklonio člansku knjižicu sa još dvadeset godišnjom besplatnom članarinom! (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter