Što je zajednicko Berlinu i Madridu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europske prijestolnice raznolike su kao i kontinent. Atena i Rim nekoc su bile kolijevke naše zapadne kulture, a dva i pol tisucljeca poslije još se možemo diviti grandioznim svjedocanstvima antike u grckoj i talijanskoj prijestolnici. Pariz i London zadivljuju sjajem starih kraljevstva i svojim suvremenim pulsirajucim životom.

Što je zajednicko gradovima poput Berlina i Madrida? To su relativno mlade prijestolnice - Berlin je osjetno mladi - koje privlace ljude iz cijeloga svijeta posebno izraženim nocnim životom. Povrh toga, obje te prijestolnice - a to pak dijele s mnogo drugih - obiluju muzejima i umjetnickim zbirkama svjetskoga ranga.

Prag, jedan od najstarijih i najvecih gradova u srednjoj Europi, nekoc nazivan zlatnim gradom, još i danas sjaji velikim arhitektonskim bogatstvom. U Becu i Budimpešti posjetitelj još uvijek može doživjeti ugodnu atmosferu stare K.u.K. Monarhije, koja je nekoc vladala polovicom Europe.

Švedska metropola Stockholm širi se na mnoštvu otoka u Balticko more, dok se Valletta, malteška prijestolnica, koja se nalazi iza snažnih zidina srednjovjekovnih utvrda iz križarskoga doba, uzdiže visoko iznad Sredozemnoga mora. Metropole poput Kišinjeva, moldavijskoga glavnoga grada, ili Tirane, glavnoga grada medaša na Jadranu - Albanije, danas se bore za titulu europskih prijestolnica.

Svi ti glavni gradovi zrcale kulturnu i geografsku raznolikost maloga kontinenta Europe s poviješcu punom dramaticnih dogadaja. Putovanje kroz 47 europskih prijestolnica što ga nudi ovo bogato ilustrirano izdanje omogucuje nam da doživimo jedinstvo u mnogostrukosti i mnogostrukost u jedinstvu.


Podijeli: Facebook Twiter