Što je vjenčanje bez vjenčanice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sajam vjenčanja, najveća i najraskošnija manifestacija vjenčane tematike u regiji, održana je prošlog vikenda u opatijskoj sportskoj dvorani "Marino Cvetković". Na manifestaciji koja se održava 17. godinu za redom okupilo se više od 70 izlagača iz cijele Hrvatske, a novitet ovogodišnjeg događanja bilo je gostovanje etabliranih dizajnera koji su se priključili modnim revijama uz već poznate modne kuće i salone vjenčanica. Posebna poslastica opatijskog Sajma vjenčanja bila je pak humanitarna Gala revija na kojoj su uz modele, prošetale i poznate osobe poput Ivane Delač Đolo, Belme Đombe, Ingrid Divković, Danijele Gračan, Ivone Kundert, i tako doprinijele kampanji za podizanje svijesti nacionalnog humanitarnog projektom "Palčić gore!" kojim se nastoji ukazati na potrebe, probleme i posljedice s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji.

Personalizirani pristup

Tijekom dvodnevne manifestacije posjetitelji su mogli uživati u četiri modne revije etabliranih dizajnera, uključujući i domaća imena poput Lidije Pihler Yuniku, te istarskih dizajnerica Antonele Gregorović, Laardesigna, Pletinelle, modnih kuća i salona vjenčanica.

- Pri organizaciji vjenčanja, u zadnje vrijeme se sve više traži personalizirani pristup, mladenci žele izraziti svoju duhovnost, kreativnost, imaju različite ideje. Gotovo da više i nema onih pravih klasičnih vjenčanja koja se na primjer otvaraju valcerom, već ih parovi otvaraju uz neku drugu pjesmu koju najviše vole. Traže se prostori na otvorenom, uz more. Najviše vjenčanja u pravilu ima nakon završetka korizme, pa tamo sve do listopada, a ako možemo izdvojiti neke najpopularnije mjesece u Hrvatskoj su to travanj, svibanj i lipanj, te rujan i listopad. Osobno najviše volim božićna vjenčanja, kada se sve može dočarati i ljepotom Božića - rekao je Arsen Maršanić iz riječke agencije "Noi due".

Uz sve moguće fotografije, te snimanja vjenčanja kamerom, sada je sve traženiji i "photo booth", određeni "foto kutak" u kojemu uz upotrebu različitih šaljivih rekvizita, mladenci, ali i svi gosti na vjenčanju mogu kreirati vlastite "šašave selfije".

- Foto booth se koristi na vjenčanjima i rođendanima. Ovaj aparat stoji u kutku recimo u restoranu gdje se organizira vjenčanje i kada se ljudi malo opuste, krenu "serije" različitih selfija, a pravilo je - što luđe i nezaboravnije, to bolje. Ovo je i zgodan način da se svi koji na primjer ne vole plesati i stalno sjede za stolom - dignu i opuste, te zabave. Da ne pričamo koliko je foto booth zabavan djeci - rekao je Igor Kontuš iz  Studija Kontuš.

"Da" pod šatorima

Od gospođe Ivanke Kudeljan iz tvrtke ABC rent, saznali smo i da se mnoga vjenčanja organiziraju pod šatorima, što je uža specijalnost ove tvrtke.

- Vjenčanja ispod šatora su u porastu, jer mi s našim šatorom možemo doći na svaku lokaciju koja se odabere, uz rijeke, uz plaže, na livade. To su doživljaji koji su jednostavno drugačiji nego u klasičnim salama. Može se iznajmiti šator za 100 ljudi, ali i za 1.000 ljudi. Broj uzvanika se razlikuje prema regijama i dok su recimo u Slavoniji svadbe u prosjeku s od 350 do 450, pa čak i 500 uzvanika, u Zagrebu je prosjek oko 200 ljudi, a Istra i Primorsko-goranska županija vole manja vjenčanja, od 50 do 100 ljudi, no broj uzvanika ne umanjuje ljepotu svečanosti - rekla je Kudeljan.

Ništa bez torte

Uz svako vjenčanje po tradiciji ide i specijalno dekorirana torta, često i na više katova. Evo što je o tom slatkom svijetu rekao Darko Grgurević iz slastičarnice Kakao iz Rijeke.

- Traže se i jednostavne, ali i vrlo komplicirane, visoke torte. Sva sreća, sve smo ih u mogućnosti izraditi, nema neispunjenih želja. Ako je torta kremasta, ne možemo ići previše u visinu, možda do recimo četiri kata, ali ako je kompaktnija, može narasti. Za izradu svadbene  torte ovisno o njezinoj složenosti utrošimo od 4 do 8 sati rada - rekao je Grgurević.

No - što je vjenčanje bez vjenčanice?

Vesna Sposa, dizajnerica iz istoimenog salona kaže da se nada da će u Opatiji uspjeti ispuniti želje svih budućih mladenki koje dođu na njihov štand.

- Ovdje ih čeka nova kolekcija vjenčanica. U modi su vjenčanice "s podlogom", kako bi prekrasne čipke kojima obiluju dobile "3d efekt" i lijepo izgledale. Čisto bijela boja vjenčanica je "out", a nose se svijetli tonovi, dakle boja šampanjca. Krinoline su manje zanimljive nego li uske vjenčanice koje ocrtavaju liniju tijela i otkrivaju gola leđa. Mladenke traže vjenčanice dugih rukava - u kojima izgledaju kao da im je tijelo zapravo omotano čipkom - rekla je Vesna Sposa koja će tijekom idućeg četvrtka, petka i subote u salonu u Rijeci imati rasprodaju vjenčanica koje će se, kako je najavila, moći kupiti već za 1.500 kuna. (Aleksandra KUĆEL-ILIĆ, snimio Marin ANIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter