Što je uništenje veće, obnova će biti skuplja

Bivša upravna zgrada na Muzilu bila bi pogodna za realizaciju projekta (N. LAZAREVIĆ)
Bivša upravna zgrada na Muzilu bila bi pogodna za realizaciju projekta (N. LAZAREVIĆ)

U organizaciji Zelene Istre i zadruge Praksa jučer je u napuštenoj upravnoj zgradi bivše kasarne Muzil, na području na kojem je javni pristup još uvijek ograničen, održana međunarodna konferencija "Novi start - korištenjem napuštenih prostora do urbane obnove". Sudjelovali su stručnjaci s područja arhitekture, urbanizma, ekonomije, društvenog poduzetništva i civilnog sektora Hrvatske, Italije i Nizozemske, a raspravljalo se o europskim praksama korištenja napuštenih objekata, ekonomskim učincima urbane obnove i potencijalu koje društveno poduzetništvo posjeduje u razvoju lokalne zajednice.

Ogroman potencijal

Osim domaćina, na konferenciji su predavanja i primjere dobre prakse održali i Riječani Ida Križaj i Idis Turato o društvenom - kulturnom centru Hartera, Ana Đokić (STELTH.unlimited, Rotterdam, Beograd), Nives Miošić iz GONG-a o modelima upravljanja javnim dobrom, a o privremenom korištenju prostora kao mogućim aktivatorima drukčije ekonomije i novih zajednica govorili su Isabella Inti, Matteo Persichino i Giulia Cantaluppi iz Milana. S aspekta ekonomije o ovoj su temi govorili Bojan Bajić, Teo Petričević i Goran Jeras.

Konferencija je počela razgledavanjem Muzila za sve sudionike, a otvorena je predstavljanjem projekta Muzil starter te predavanjem Emila Jurcana iz zadruge Praksa na temu "Korištenje vs. renta: prostorne mogućnosti oslobođene od razmjenske vrijednosti". Također, u uvodnom dijelu, sudionici su imali prilike pogledati film "Muzil starter" autora Vjekoslava Gašparovića.  

- Konferenciju smo organizirali jer svjedočimo što se događa nakon napuštanja zgrada, objekata. Ta se imovina, koja je zapravo naša, uništava i želimo to spriječiti. Muzil ima ogroman potencijal, od rekreacijskoj do poduzetničkog, rekla je Dušica Radojčić iz Zelene Istre i dodala da će konferencija približiti mnogima koncept privremenog korištenja koji još nije zaživio, predstavit će i projekt Muzil starter koji se prema svim pokazateljima, odnosno ekonomskoj analizi pokazao itekako isplativ. Što je uništenje veće, obnova će biti skuplja, naglasila je Radojčić i istaknula da bi stoga bilo dobro što prije početi s korištenjem objekata.

Privremeno korištenje

- Nadam se da će Muzil postati dio grada, ne bi bilo dobro da se ovakav prostor "zatvori", da bude isključivo ekskluzivni prostor, rekla je Radojčić donoseći presjek projekta Muzil startera. Rekla je da je projekt krajem 2014. dostavljen Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u sklopu poziva za iskazivanje interesa i dostavu prijedloga za prenamjenu i korištenje bivših vojnih nekretnina "Projekt 100". U siječnju je održan sastanak u DUUDI-ju na kojem je dobivena načelna suglasnost za realizaciju projekta, a dobivena je i načelna suglasnost Grada Pule. Poticaj za osmišljavanje projekta dalo je istraživanje GfK-a o stavovima Puljana o namjeni i korištenju bivšeg vojnog područja Muzila (provedeno u kolovozu 2014. godine), a anketa je pokazala da 90 posto stanovnika Pule u potpunosti ili uglavnom podržava davanje na privremeno korištenje zgrada na Muzilu javnim institucijama, lokalnim poduzetnicima, sportskim, kulturnim i drugim organizacijama civilnog društva.

Model privremenog korištenja proizašao je i iz trenutne pat pozicije zbog čega će trebati puno vremena da se na Muzilu realiziraju projekti predviđeni prostornim planom, te se postavlja pitanje načina sprječavanja vandalizma i propadanja u periodu do njihove realizacije. Privremeno korištenje zgrada na Muzilu stoga se nameće kao jedino moguće trenutno rješenje, i radi se o vremenski ograničenom korištenju dok se ne stvore uvjeti za donošenje odluke o nekoj trajnoj namjeni. Za realizaciju tog modela odabrane su zgrade bivšeg regrutnog centra, koje su još uvijek u vrlo dobrom stanju i mogu se u funkciju staviti brzo i uz malo ulaganja. (N. SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter