Što je to umorni odmor?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umornim odmorom napadamo organizam prekomjernim unosom ugljikohidratne hrane i raznolikih tekucina kao što su alkohol, gazirani sokovi i ostalo. Jednostavnije receno, jedemo i pijemo sve ono za što znamo da šteti, ali u tim prilikama mi naprosto vjerujemo da cemo smanjiti napetost i time dobiti željeno opuštanje. Paradoksalno, odlazimo na odmor, a vracamo se sa njega još umorniji. Kada uz prekomjerno konzumiranje alkohola i ostale “junk - food” hrane dodamo i smanjeno kretanje tzv. hipokineziju, s godinama pocinjemo razvijati poznate poremecaje srca, pluca i ostalih organa. Ako se slabo krecemo dok smo zaposleni, te ako se prepuštamo apsolutnoj letargiji i umornom odmaranju u vrijeme godišnjeg odmora, cinimo sebi još goru stvar.

Kako se nakon stresnog razdoblja i napornog posla uspješno opustiti i odmoriti?
Najvažniji korak u relaksaciji jest spavanje. Naše uznemirene misli ili osjecaj iscrpljenosti valja u prvom redu sanirati ispravnim ritmom spavanja – što u prijevodu znaci spavanje do osam sati i lijeganje u krevet sat ili dva prije ponoci. Još uvijek nije jasno zašto je važno ici na spavanje prije ponoci, no uvriježeno je mišljenje da odlazak u krevet izmedu 22 ili 23 sata najbolje osvježava organizam.

Takoder je korisno voditi racuna o tome da televiziju ne bi trebalo gledati u krevetu, jesti ili raspravljati o emocionalnim pitanjima. Krevet ima svoju jasnu svrhu, u suprotnom se javljaju asocijacije koje postelju povezuju s drugim aktivnostima i cesto postaje teško zaspati. Ako ste dodatno iziritirani, cepici za uši svakako pomažu, kao i namještanje klima uredaja na ugodnu temperaturu. Svakako je dobro izbjegavati konzumiranje tekucine nakon 20 sati uvecer, što ce smanjiti broj budenja po noci zbog mokrenja. Cajevi, kave, cigarete uopce ne bi trebali koristiti zbog ekscitirajuceg ucinka, a alkohol koji na prvu ruku izgleda opuštajuci, zapravo remeti miran san jer razgradnjom u organizmu utjece na snove tako što izaziva znojenje i nocne more. Za jedenje prije spavanja nije potrebno ni pricati. Takvo jelo više škodi no što pomaže jer je tijelo optereceno probavom za vrijeme sna što nam nimalo ne olakšava da se smirimo i uronimo u duboko spavanje.

Vjerojatno je na odmoru teško odoljeti dnevnom spavanju, no kako nam je cilj vratiti se što prirodnijem ritmu ne preporuca se kratko "ubijanje oka". Pravilo možda ponajviše vrijedi za one koji pak teško usnu.

Kroz dan se um može opustiti jednostavnim dubokim i mirnim disanjem. Ne treba forsirati, vec desetak minuta takvog disanja smiruje um, pa time i tijelo. Kada smo vec kod tijela, njemu najbolje odgovara aktivnost. Nije nužno da provedete aktivan odmor, ali dobro bi bilo kada bi odmarali uz neplaniranu aktivnost. Ako ste na moru, bilo kakva aktivnost koja pruža zadovoljstvo kao što je odbojka, nogomet na pijesku, picegin, plivanje ili bilo koja zabavna aktivnost dobro dode tijelu i umu. Doza serotonina i endorfina kroz kretanje, te dobivanje dovoljno suncane energije sigurni je put do uspješnog odmora i zadovoljstva. Savjeti nisu novost i nisu nešto posebno. Samo je potrebno sjetiti ih se.


Podijeli: Facebook Twiter