Što je to s košarkom u Puli?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevjerojatno, isti je kao kad je bio igrac. Vrijeme kao da nema znacenja za nekadašnjeg playa "Crvene zvezde" i reprezentacije Jugoslavije sredinom 70-ih i pocetkom 80-ih godina, genijalca s košarkaškom loptom, Zorana Moku Slavnica. Sjajan igrac, koji je potom bio i vrlo zapažen trener, i u šezdesetoj godini pršti od energije. Uostalom, u cetvrtak navecer je u Pulu u povodu prezentacije filma i knjige o Mirku Novoselu trebao stici avionom, a na kraju je stigao - autom.

"U Beogradu je bio štrajk kontrolora leta i zato sam sjeo u auto i došao s malim zakašnjenjem", jednostavno je pojasnio Zoran Slavnic u Pattinaggiu, gdje je nekad davno, 1983., igrao u dresu ondašnje reprezentacije. "Zahvaljujem na pozivu i nadam se da ovakav skup nece proteci bez da damo doprinos boljitku košarke u Puli. Došao sam radi Mirka Novosela, ali i Pina Gjergje, koji mi je bio idol. Nisam dugo bio u Puli, evo sad sam stigao na poziv prijatelja Slobodana Jovanovica, ali mislio sam da je Pula postala jak košarkaški centar. Ne mogu vjerovati da Pule i, kako cujem, Rijeke skoro i nema na košarkaškoj karti Hrvatske. Pa što vi to radite da je tako loša košarka u Puli", pita nas Slavnic.

Zoran Moka Slavnic roden je 26. listopada 1949. u Beogradu. Deset godina, od 1965. do 1975., igrao je za "Crvenu zvezdu", da bi potom karijeru nastavio u "Joventutu", "Šibenki", "Caserti" i "Partizanu". Kao trener vodio je "Partizan", "Crvenu zvezdu", "Šibenku", "Jugoplastiku", "Joventut" i beogradski "Atlas". U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je 17 utakmica na svjetskim prvenstvima, 15 na Olimpijskim igrama i 14 na Balkanskim igrama. Osvojio je jedno zlato (Moskva 1980.) i jedno srebro (Montreal 1976.) na Olimpijskim igrama, zlato na Svjetskom prvenstvu u Manili 1978. i srebro cetiri godine ranije u Portoriku te tri zlata na europskim prvenstvima (1973., 1975. i 1977.). (R. CAR)

OSTATAK RAZGOVORA S MOKOM PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD 2. LISTOPADA


Podijeli: Facebook Twiter