Što je šeik pogledao, to je bilo kupljeno

"Katara", jahta katarskog šeika u petak je nakratko bila usidrena u Puli (M. MIJOŠEK)
"Katara", jahta katarskog šeika u petak je nakratko bila usidrena u Puli (M. MIJOŠEK)

Katarskom šeiku Al Thaniju, koji je u petak na kratko sa svojom velebnom jahtom "Katara", jednom od najvećih na svijetu, posjetio Pulu, obradovali su se i prodavači antikviteta i drugih kolekcionarskih predmeta u Ciscuttijevoj ulici. Naime, kako smo jučer od jednog pulskog prodavača čuli, šeik je sa svojom djecom i čitavom svitom za sobom prošetao pulskim centrom i nakupovao niz predmeta, poput satova, militarije i nakita rasprostrtih na štandovima. Između ostalog kupio je i 500 gramofonskih ploča!

Kupio 500 gramofonskih ploča

- Nažalost, ja koji sam svaki dan za štandom, u petak nisam bio ovdje. Propustio sam to, rekao nam je jučer u pustoj Ciscuttijevoj ulici poznati pulski prodavač filatelije, numizmatike i ostalih kolekcionarskog blaga, a koji je ipak inzistirao na tome da mu ne objavljujemo ni fotografiju ni ime.

- Šeik je, kako su mi ispričali, došao s tri automobila na Korzo, zatim se prošetao. Što je na kojem štandu pokazao rukom to je bilo kupljeno. On bi produžio dalje, a blagajnik bi riješio "račun". Bez cjenkanja i pitanja. Što su njegova djeca uzela u ruku da pogledaju, također je bilo kupljeno. Onaj iz Zagreba što je držao štand na uglu s pločama prodao mu je 500 komada, priča naš staretinar.

Imao bih i ja nešto za njega

Njegovu priču jučer ujutro nismo mogli podebljati s više izjava, jer je, nakon završene kolovoške špice, u ulici antikviteta samo njegov štand bio "otvoren". Trgovci kolekcionarskim predmetima iz ostatka Hrvatske, koji preko ljeta dolaze u Pulu, već su u subotu spakirali kovčege i krenuli svojim kućama, vjerojatno zadovoljno trljajući ruke.

- Žao mi je što nisam bio taj dan. Imao bih mu i ja što za prodati. Imam tih vrijednih satova… Ma našlo bi se nešto skupocjeno za šeika, zaključio je pulski staretinar. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter