Što je s Ladonjom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su zbog manjka dvjestotinjak glasova na parlamentarnim izborima u mladoj politickoj stranci Ladonji ostali bez saborskog zastupnika, u javnosti vlada uglavnom šutnja. Plinio Cuccurin, koji je bio nositelj liste (i - bez obzira na to što stranka nema predsjednika - neformalni je njen celnik), duže je bio odsutan iz Hrvatske.

Nezadovoljstvo je pokazao konkretnim potezom - svoje je prebivalište iz Bala prebacio u Rovinj, što je rezultiralo s milijun kuna manje u baljanskom proracunu.

To otvara niz pitanja, poput onoga namjerava li se Cuccurin i dalje baviti politikom ili od nje diže ruke? Kakva je buducnost Ladonje kao udruge i kao stranke, i je li ona samo u Cuccurinovim rukama? Navodno dolazi i do osipanja clanstva.

Odgovore smo potražili od niza sugovornika povezanih s idejom Ladonje i okupljanjem ispod njene krošnje. Dojam je da se i sami teško snalaze izmedu nezavisnih lista, udruge i stranke, ali smatraju i da s idejom Ladonje treba ici dalje, uz neke preinake u organizaciji i pristupu.

Županijski vijecnik Tullio Fernetich razmišlja o tome da svoje mjesto prepusti nekom drugom. Priznaje da je malo izgubio elan i motivaciju, posebno kada vidi u što se pretvorila politika.

- Apsolutno se ponašam kao nezavisni vijecnik. Ne želim prepucavanja bez efekta. Kad vidim da nešto nije u redu, necu to podržati. Imam životno i dugo politicko iskustvo pa mogu biti koristan sa svojim idejama, veli Fernetich o svom djelovanju u Županijskoj skupštini.

Bivši IDS-ovac Bruno Poropat (bio je na predizborima Ladonje kandidat za župana, op. a.) tvrdi da se duže vrijeme djeluje u cilju reaktiviranja nekih bivših i sadašnjih clanova IDS-a, nezadovoljnih politikom te stranke. Spominje Debeljuha, Paulettu, Uljancica, i istice da je sada sve stalo. Tvrdi da su vec bili napravili županijsku izbornu listu, ali su ih neki minirali.

- Vidim snagu gradana Istre. Postoji masa sposobnih pojedinaca i njih treba okupiti te jacati gradansko društvo. Treba raditi na stvaranju snažnog saveza nezavisnih lista i pojedinaca te nezadovoljnih IDS-ovaca, tvrdi Poropat, koji je to, veli, ocekivao od Cuccurina nakon predizbora u Ladonji.

U udruzi Ladonja i dalje djeluje baljanski nacelnik Edi Pastrovicchio, koji, medutim, nije clan stranke Ladonja. Smatra da ce i udruga i stranka funkcionirati i u buducnosti te da to sigurno dosta ovisi o samom Cuccurinu, ali i da možda ima i drugih ljudi koji mogu povuci.

Veli da je u zadnje vrijeme manje angažiran u udruzi jer ima puno posla kao nacelnik Bala. Na pitanje u kakvim je odnosima s Cuccurinom, cije je seljenje u Rovinj smanjilo baljanski proracun, odgovara: "U radnim odnosima. Suradujemo i dalje". I dalje se nada Cuccurinovom povratku u Bale i kaže da su mu vrata uvijek otvorena.

Covjek koji bi mogao dati najviše odgovora na pitanja o buducnosti ili gašenju Ladonje njen je celnik Plinio Cuccurin. Mogao bi pojasniti je li seljenje iz Bala bilo potez iz afekta ili promišljen cin, diže li ruke od svojih Bala, gdje je rodena ideja Ladonje i sudjelovanja gradana u upravljanju opcinom, kao model za druge sredine, te u kakvim je odnosima s baljanskim nacelnikom Edijem Pastrovicchiom.

Dolazi li do osipanja clanstva i zato što ga bije glas da je s njim teško suradivati? Ostaje li u politici? Medutim, Cuccurin je porucio da je "prilicno zauzet i da ne bi mogao odgovoriti na ta pitanja".

- Kao što je vec uobicajeno, ostavljam vama sve komentare, porucio je novinarima, dakle i javnosti, te nas uputio na Ivu Uccia Miletica. (Selvina BENIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter