"Što je nama naša borba dala" u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu Rovinj art programa u utorak je, u nazocnosti brojnih zaljubljenika u lijepu umjetnost i prijatelja, u galeriji svetog Tome otvorena izložba slika "What has our fight given us" Bojana Šumonje.

O umjetnikovom radu govorio je kustos rovinjskog Zavicajnog muzeja Dario Sošic. "U svojoj je umjetnosti Šumonja uvijek bio nov i avangardan. Njegova su djela uvijek jaca, otvorenija, zaogrnuta plaštem umjetnikovog razmišljanja o životu i svim onim stvarima koje ga okružuju.

Upravo to što radi Šumonja, ono je što mnogi umjetnici žele ili cemu streme. Medutim, Bojan je svoj i drugaciji. Njegova je umjetnost angažirana. U svom likovnom i prepoznatljivom rukopisu, da bi dobio sebe, koristi elemente pop-arta, simbolizma i nadrealizma", rekao je Sošic.

"What has our fight given us - Što je nama naša borba dala - prica je o tome kako iz konteksta izdvojen citat jedne socrealisticke pjesme postaje drugo ime za rezultat svih dosadašnjih globalnih i individualnih procesa koji su nas definirali svojim sadržajima, vibracijama i posljedicama i ucinili nas onime što jesmo sada.

Vrsti borbe koja je vodena u odredenom trenutku korespondira i njen rezultat. Ako je bitka bila svjetovna, rezultat ce biti angažirani rad s uporištem u sadašnjosti, a ako je bila duhovna, bit ce vrlo osoban, intimistican i bezvremen", rekao je umjetnik.

Izložba je otvorena do 20. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter