Što je Istranima važno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva u nizu tribina u podrucnom centru Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održana je u Puli, a tema je bila "Identitet i vrijednosti. Istra-Hrvatska-Europa". Ravnatelj instituta dr. Vlado Šakic govorio je o povezanosti sustava vrednota i kulture te identiteta, iznoseci tezu suvremenih teoreticara da se pri razvijanju širih zajednica, primjerice EU-a, ne poništavaju nacionalni identiteti, nego se šire na višu razinu.

Gradani Istre za samoodredenje u prosjeku važnijim smatraju osobne nego socijalne aspekte identiteta. Unutar aspekata osobnog identiteta, gradani Istre relativno najvažnijim smatraju osobne vrednote i moralne kriterije te svoje osjecaje, a relativno najmanju važnost pridaju osjecaju da su jedinstvena osoba, razlicita od drugih.

Unutar aspekata socijalnog identiteta, gradani Istre relativno najvažnijim smatraju poznavanje materinjeg jezika i pripadnost obitelji, a relativno najmanju važnost pridaju nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti.

U odnosu na gradane ostalih regija, utvrdeno je da su socijalni aspekti identiteta gradanima Istre u prosjeku manje važni nego gradanima zapadne i istocne Slavonije, zagrebacke okolice i Zagorja te Dalmacije, no važniji su im nego gradanima Medimurja, dok se ne razlikuju od gradana varaždinske regije, Like i Pokuplja, rijecke regije i Grada Zagreba, iznio je na tribini dr. Šakic.

Dr. Gordan Crpic, procelnik Centra za socijalni nauk Crkve i tajnik komisije Iustitia et Pax, na temelju medunarodnog projekta "Europsko istraživanje vrednota", osvrnuo se na pitanje pada povjerenja u hrvatske institucije, što se nepovoljno odražava na funkcioniranje državnih i javnih aparata.

- Što se osnovnih vrijednosti gradana Istre tice, obitelj i prijateljstvo su na prvom mjestu, a tek onda posao. Povjerenje u institucije kad je rijec o cijeloj Hrvatskoj vrlo je nisko, a nisko je i povjerenje u Europsku uniju. Mogli bismo se našaliti i reci da bi vodeca politicka elita najviše pomogla povratku povjerenja u Uniju kad bi o njoj šutjela, zakljucio je dr. Crpic.


Podijeli: Facebook Twiter