Što je alkohol skuplji, manje se pije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Može li boca piva ili vina biti jednako privlacna ako je skuplja? Možda i ne, kažu kanadski znanstvenici. Njihovo istraživanje, objavljeno u casopisu Addiction, pokazalo je da je povecanje cijena alkohola za svakih 10-ak posto dovelo do prosjecnog pada potrošnje za 3,4 posto s tim da se za pojedine vrste pica, poput vina i alkoholnih gaziranih pica, potrošnja još više smanjila.

Tako je potrošnja piva za svako 10-postotno povecanje cijena padala po 1,6 posto, za žestoka pica potrošnja je pala po 6,8 posto, za vina po 8,9 posto i za gazirana alkoholna pica po 13, 9 posto.

Istraživaci su koristili podatke prikupljene izmedu 1989. i 2010. godine u kanadskoj pokrajini British Columbia, gdje su vlasti utvrdile minimalne cijene za alkohol i redovito prikupljale podatke o prodaji pica.

Utvrdili su da postoji snažna veza izmedu cijena i kulture pijenja. "Povecanje minimalnih cijena alkoholnih pica može znacajno smanjiti potrošnju alkohola", napisao je voditelj istraživanja Tim Stockwell sa Centra za istraživanje ovisnosti u Victoriji.

On je istaknuo da bi te mjere mogle imati važne javnozdravstvene implikacije zbog toga što smanjena konzumacija alkohola može smanjiti broj prometnih nezgoda te bolesti poput bolesti jetara.


Podijeli: Facebook Twiter