Što Istrani ocekuju od nove Vlade?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istrani su zadovoljni pobjedom Kukuriku koalicije na proteklim parlamentarnim izborima. Štoviše, i ocekivali su takav ishod, pokazuju rezultati naše ankete provedene u nekim istarskim gradovima.

No, iako naši gradani mahom pokazuju optimizam, skepticni su u vezi s tim hoce li zbog dosadašnjeg lošeg stanja u državi uskoro biti vidljivo ikakvo poboljšanje. Ocekuju prije svega gospodarski rast, koji ce dovesti do nužnih novih radnih mjesta i vecih mirovina. Hoce li promjene ici dovoljno brzo? (P. LUKEŽ)

Nova vlast imat ce pune ruke posla

Silva Cekic, Pula: Uglavnom sam zadovoljna, ali nisam ocekivala ovakve rezultate. Medutim, netko mora pobijediti. Smatram da je trebao netko drugi, jer ovi su vec bili na vlasti. Možda ce nama umirovljenicima i nezaposlenima biti bolje - to je najveci problem koji moraju riješiti.

Erto Simetti, Rovinj: Nisam imao neka posebna ocekivanja od izbora jer sam svjestan da se sadašnja kriza ne može brzo riješiti. Za mene bi bilo bitno da se nešto pokrene i da nam bude malo bolje. Sramotno je da su nam ovako male mirovine, a uz to moramo u Trst po špežu jer je kod nas sve skuplje. Nova Vlada bi trebala raditi na otvaranju novih radnih mjesta jer ce se s ovoliko nezaposlenih kriza samo produbljivati.

Antonio Krijan, Porec: Nisam iznenaden raspletom izbora, promjena vlasti ocekivala se nakon osam godina vladavine iste strukture. Ocekujem promjene u 90 posto stvari, otvaranje radnih mjesta, vecu likvidnost. Takoder, vjerujem u nova zapošljavanja, pogotovo mladih s akademskim obrazovanjem. Nadam se da ce prvi korak nove Vlade biti suzbijanje i žestoka borba protiv korupcije. Ocekujem i da država bolje kontrolira banke, kako ne bi radile što žele. Nakon revizije toga što je ostavljeno novoj vlasti nadam se smanjenju privatizacije i pomoci firmama koje pošteno rade, a na rubu su propasti.

Cedomir Krstic, Pazin: Nisam iznenaden rezultatima i drago mi je da je Istra glasala ujedinjeno. Ne volim kada politicari isticu "mi cemo ovo, mi cemo ono". Nužna je suradnja izmedu ljudi, jer ne može se sve sam. Ne znam hoce li se gospodarska situacija poboljšati jer to ovisi o mnogim cimbenicima, ali važno je da su na vlasti oni koji su sposobni i koji imaju autoritet. Teško cemo dosegnuti standard razvijenih država ulaskom u Europsku uniju. Trebalo bi prepisati sav onaj razvoj, zakone, sve ono što se tijekom godina razvijalo u tim državama, ne znam zašto je to toliko teško. Vjerojatno je problem u mentalitetu koji se najteže mijenja.

Giovanni Chersin, Fažana: Ocekivao sam ovakav rezultat, ali žao mi je da se Kukuriku koalicija nije više posvetila talijanskoj manjini s obzirom da u Istri ima puno Talijana. Zadovoljan sam izbornim rezultatima jer je do promjena trebalo doci. Nova vlast ce imati puno posla, od njih prvenstveno ocekujem da ce stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta za mlade i bolji status umirovljenika jer smo supruga i ja penzioneri, a sin mi je nezaposlen. Silvano Hrelja je obecao da ce se zalagati za umirovljenike i da ce nam biti bolje pa se nadam da ce se to i ostvariti.

Marica Marjanic, Buzet: Za mene rezultati izbora nisu iznenadenje. Svejedno mi je tko je pobijedio. Politicke garniture samo se mijenjaju na svojim pozicijama, iz fotelje u fotelju. Meni je isto da li oni kukuricu ili kokodacu, ja cu kvocati sa svojih dvije tisuce kuna mirovine. Svjesna sam da je svjetska kriza i nitko nas ne može spasiti preko noci. Nova bi Vlada prvo trebala smanjiti ogromnu garnituru državnog aparata, to je prioritet od vrha, a od dna treba socijalu reducirati na one koji ne žele raditi i na one koji ne mogu raditi, jer je puno njih nauceno da dobivaju bez da rade. Još nikada nismo vrednovali ljude prema radu.

Miroslav Hudi, Labin: Nisam iznenaden rezultatima, bilo je za ocekivati s obzirom na to koliko su nas mediji pumpali protiv HDZ-a. Nije mi se svidio jak šovinizam protiv bivše premijerke jer bez obzira na sve, ipak je ona žena. I nije mi se svidjelo to neko jednoumlje koje je vladalo. Vjerojatno se radilo o nekom pritisku izvana. Za mene demokracija nije samo podjela vlasti nego i tolerantno ponašanje. Nova Vlada trebala bi obaviti reviziju pretvorbe i privatizacije da jednom s time rašcistimo, a prvo što bi Milanovic trebao uciniti je pocistiti u svojim redovima. Nisam pesimist, ali mislim da nije dobro što Kukuriku ima apsolutnu vecinu jer to podsjeca na jednoumlje, a toga mi je dosta. (I. N. T., A. P., T. Tr., A. D., P. L., G. C. Š., R. S.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter