Što ima stolar pod jastukom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nisu ceste likovne izložbe cija otvaranja s velikim zanimanjem poprati doista brojna publika, no upravo takvo je bilo otvaranje izložbe "Istarska Eva i druge slike" Daniela Nacinovica u galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin.

Nacinovicevo likovno stvaralaštvo predstavo je David Ivic upitavši: "Što ima stolar pod jastukom?". Pitanje je to kojim je Nacinovic naslovio jednu od svojih pjesnickih zbirki.

- Stolar, zapravo stvaratelj, u ovom slucaju Nacinovic, pod jastukom ima svoje snove, svjetove, želje, maštu i brige koje navecer nosi sa sobom da bi iz njih stvorio nove vizije i svjetove. Upravo je to ono što je predstavo na ovoj izložbi radova nastalih u posljednjih 30-ak godina, naglasio je Ivic.

- Možda zato što nema likovno obrazovanje autor je sacuvao slobodu izraza kakvu prepoznajemo kod djece, primijetio je Ivic i dodao da je Nacinovic naivan u pristupu, ali vrlo snažan u izrazu, stoga na njegovim slikama nalazimo precizno oslikana stanja likova i njihove osjecaje.

- Prvi put u životu vidim svoje slike na okupu, imam ih po cijelom svijetu, ali i iza ormara. Veceras imam osjecaj kao kad sam kao dijete ušao u lunapark, rekao je autor.

- Ove slike imaju samo jednu želju, da prenesu osjecaj plemenitosti onomu koji ih gleda. Moja je namjera da u gledatelju pobude neki njegov sentiment, rekao je Nacinovic. Govorio je i svoju poznatu pjesmu "Zidarski sonet" koja je u njegovom rukopisu na ovoj izložbi izložena kao grafika, te dio poeme "Elohim" koja govori o Evi koju kao Istarska Eva nalazimo u nazivu ove dosita zanimljive izložbe.

- Slikari i ilustratori neizostavni su u stvaranju knjiga, stoga je ova izložba slika pjesnika i književnika prikladan uvod u Mjesec hrvatske knjige, istaknula je Iva Ciceran, ravnateljica pazinske knjižnice, u cijoj je suorganizaciji izložba otvorena.


Podijeli: Facebook Twiter