Što im je to trebalo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privodenje Vinke Cetinski glavna je tema cakula na rovinjskoj rivi. Rovinjci su preksinoc pratili portale kojima su Cetinski bili glavna vijest. Vec u deset sati na kioscima nije bilo novina, a citalo se i prepricavalo u kaficima.

Susjedi Cetinskih, ciji je identitet poznat potpisniku ovih redaka, kažu da do veceri u petak nisu ni znali što se zbiva u susjedstvu. Nisu primijetili u blizini policijske automobile pa kažu da se sve vjerojatno odvijalo diskretno. S Cetinskima uglavnom nisu u dobrim odnosima. Kažu da je Vinka Cetinski školovana i ugladena gospoda pa su s njom nesuglasice rješavali razgovorom, ali s Mirkom Cetinskim su teže izlazili na kraj.

Za razliku od supruga koji se svakog dana, barem jednom, prošece gradom, Vinka Cetinski živi prilicno samozatajno. Ima zatvoreni krug prijatelja s kojima se druži od mladosti. Poznata je kao izuzetno uporna žena. Zapocela je svoj radni vijek u nekadašnjem Jadranturistu kao recepcionerka, da bi školovanjem uz rad došla do titule doktorice znanosti i voditeljice razvoja velike hotelijerske tvrtke. Usporedo je gradila akademsku karijeru predavajuci na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji. U jednom mandatu je bila i zamjenica ministra turizma.

Izjavila je da joj je teško pala cinjenica što ju je Danko Koncar optužio za pronevjeru. Privodenje, pak, nije bilo iznenadenje ni za koga jer se ocekivalo mjesecima, što je potvrdio i sam Mirko Cetinski. Rijec je, naime, o ozbiljnim optužbama koje moraju dobiti svoj epilog. Izvjesno je da ce to ostaviti sjenu nad uglednom obitelji koja je uvijek živjela natprosjecno pa se svi pitaju što im je sve to trebalo.

Djed Mirka Cetinskog imao je prvu privatnu pekaru u Rovinju, kasnije i restoran blizu mora. Otac je, pak, bio ugledni direktor nekadašnjeg SDK-a, sadašnje FINA-e. Sam Mirko Cetinski je zaradio ogroman novac na turnejama u nekadašnjem SSSR-u, gdje je i upoznao Koncara. Vinka Cetinski je imala prihode i od firme, ali i temeljem rada na fakultetu, a primanja su im se podebljala nakon što su im stasali sinovi Tony i Matteo. Uz veliku, nekoliko puta nadogradivanu obiteljsku kucu, kupili su i dvije ladanjske u Radeticima.

Zašticena šikara

Sam projekt sto stancija, koje je Vinka Cetinski sa suradnicima vodila za Koncara, bio je pomalo utopisticki. Koncept je pao vec na prvom koraku, uredenju brda Lakodaran na sjeveroistocnom rubu Rovinja. To je brdo s lijepim pogledom na stari grad u zašticenom zelenom obalnom pojasu pa je nejasno kako su se mogli upustiti u krcenje i pretvaranje u maslinik. Istina, Lakodaran je bio pokriven nevrijednom šikarom u kojoj je prevladavala zakržljala crnika, ali je bio zašticen.

Iako su lokalne i državne vlasti šutke prelazile preko radova na brdu kraj prigradskog naselja Mondelako uz cestu za Valaltu koji su se odvijali nekoliko mjeseci, anonimno pismo koje je stiglo vijecnicima Grada Rovinja podiglo je buru. Gradsko vijece je diglo prijavu protiv Koncarove tvrtke Kermas ulaganja, a Državno odvjetništvo je pokrenulo istragu protiv direktorice Kermasa Vinke Cetinski.

Kako li su tek investitori namjeravali provesti svrsi druga brda, od kojih su mnoga u pustopoljinama i do njih vode tek uski poljski putovi? Projekt je izgubio na vrijednosti i kada su se ispuhale cijene nekretnina pa se cini da su u ovom poslu dobro prošli tek vlasnici zemljišta i posrednici.

Može li se Koncar naplatiti?

Bilo kako bilo, cini se da ce Koncar ustrajati u naplati štete jer smatra da se ima od cega naplatiti. Obitelj Cetinski, naime, ima brojne nekretnine i pokretnine, a ako ih nije vlasnicki izmijenila, mogle bi završiti na bubnju.
Pitanje je, medutim, kako je Vinka Cetinski sa suradnicima privoljela Koncara da ude u ovako sumnjivu investiciju u startu tešku sto milijuna eura? Pocetkom prošle godine Koncar je u razgovoru za naš list afirmativno govorio o izgradnji stotinu stancija koje ce mu godišnje donositi 36 milijuna eura prihoda i zaposliti tri tisuce radnika, da bi se za godinu dana ispostavilo da je to nemoguca misija.

U Rovinju, na cijem je podrucju kupljeno najviše zemljišta, takav je plan teško ostvariv. Da bi se moglo izgraditi objekt na poljoprivrednom zemljištu, treba dobiti suglasnost Gradskog vijeca, a potom i gradevinsku dozvolu. Objekt, medutim, može služiti samo za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a ne za turizam ili agroturizam.

Kada je u lanjskom listopadu Koncar spoznao da je citav projekt napuhan, puno je novca vec bilo potrošeno. Hoce li "kralj kroma" uspjeti povratiti uloženih sto milijuna eura? Od prodaje nekretnina sigurno nece jer je njihova vrijednost drasticno pala. Potom, tko bi kupovao neplodna brda koja treba krciti i dovoziti zemlju da bi se nešto moglo posaditi, a uz to zabranjena je gradnja stancija. Puno je tu pitanja na koja ce se teško naci odgovore. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter