Što i kako je djed snimao pametnim telefonom

Iz filma "Rezidba" - unuka i djed u Premanturi
Iz filma "Rezidba" - unuka i djed u Premanturi

Happy dox, jedan od najposjećenijih programa ZagrebDoxa, među filmovima koji se bave teškim temama na festivalu već tradicionalno podsjeća kako će ljudi, unatoč onome lošem što ih okružuje, uvijek znati pronaći razlog za smijeh, a među odabranih deset filmova ove je godine i jedan hrvatski – "Rezidba" Katerine Duda.

Materijali za taj kratkometražni dokumentarni rad nastajali su tijekom nekoliko godina, otkad je redateljičin djed dobio pametni telefon kojim je počeo snimati sve oko sebe.

"Film je kombinacija djedovih snimaka i onoga što smo zajedno pokušavali zabilježiti i montirati, a sve je krenulo kroz igru i druženje, bez ideje o nekom većem filmu", rekla je Duda za Hinu, objasnivši kako joj je bilo zanimljivo što djed ima specifičan način snimanja, a filmski jezik vidi potpuno drugačije od profesionalaca.

Njezinu je pomoć zatražio kada je skupio veću količinu materijala koje je trebalo obraditi kako bi ih poslao onima koje je snimao, a i kako bi sredio svoj već poveći arhiv svega što je snimio, od mora i vrta do ljudi i hrane.

Njezin se film prikazuje u utorak na ZagrebDoxu, neposredno prije finskog filma u istom programu, "Tatina curica" Melise Uneri, opisanom kao "tragikomična priča o pobuni, odrastanju i odustajanju".

To je svjedočanstvo o razilaženju djevojke s njezinim ocem, koji ostaje živjeti u Finskoj, dok se ona vraća u Tursku i započinje nov život. Iako se ne može pomiriti s time da je postala samostalna zbog čega se sukobljavaju,  nakon nekog vremena odlazi za njom, no ondje se tek mora suočiti i sa svojom dominantnom majkom te kćerinim dečkom.

Happy dox prikazuje i američki film "Biti George Clooney" Paula Mariana, koji kroz niz razgovora s filmašima progovara o često šaljivim situacijama iz svijeta sinkronizacije holivudskih filmova Film otkriva talentirane glasovne glumce iz cijelog svijeta, njihove osobne živote, ali i njihove živote u ulozi Clooneyjeva “alter ega”.

Smiješnom stranom čuvanja reda i mira u jednom ukrajinskom selu bavi se film "Ukrajinski šerifi" Romana Bondarchuka, koji prati dvojac šerifa koji se svakodnevno bore s tamošnjim kriminalom. Kako je riječ o malom mjestu nema prevelikih uzbuđenja, uglavno se radi o krađi pataka, susjedskim svađama, pijanstvima, tučnjavama, kvarovima automobila. Siromašno selo prate osebujne nevolje, no kao i sve ne zaobilaze ih političke teme.

Belgijski film "Charlie ide na Burning Man" Jana Beddegenoodtsa prikazuje 81-godišnjeg profesora iz New Yorka koji unatoč teškoj operaciji koju je prošao odlučuje otići na festival Burning Man usred pustinje u Nevadi, koji se najavljuje kao psihički i fizički najzahtjevniji festival na svijetu.

"Gnomik" Sharon Liese je film o neočekivanoj dobroti i ljubaznosti stranaca, koji prati što se događa nakon što se u šumi jednog američkog predgrađa misteriozno pojave vilinske kuće, pokazujući kako vjera u čaroliju može pomoći u slučajevima osobnih tragedija i problema.

Britanski dokumentarac "Monty Python uživo" Jamesa Rogana i Rogera Graefa, donosi rijetke arhivske snimke slavnih Pajtonovaca dok se pripremaju za prvi nastup uživo nakon više od trideset godina.

Autori filma prate ih na probama, gdje otkrivaju kako su nesigurni zbog velikih očekivanja i činjenice da su ostarjeli. Među obožavateljima iz cijelog svijeta koji dolaze na predstavu bila su i slavna imena, poput Briana Coxa, Stephena Hawkinga i Mikea Myersa.

Dugometražni američki film "Nežigosani" Philipa Baribeaua prikazuje putovanje četvorice prijatelja koji dresiraju divlje mustange i zajedno kreću na pet tisuća kilometara dugo putovanje u sedlu u zabiti američkog zapada, od Meksika do Kanade.

Kako putuju Kinezi pokazuje francuski film "Putovanje na zapad" Jill Coulon, o skupini kineskih turista koji prvi put posjećuju Europu i u deset dana planiraju obići čak šest zemalja. Riječ je o filmu ceste koji duhovito prikazuje kulturalne razlike između Kine i Europe, poništava stereotipe o novoj kineskoj srednjoj klasi i otkriva što kineski turisti misle o zapadnjacima.

Putovanje, ali na kraćim relacijama, inspiriralo je i finski film "Sjedalica s pogledom" Kaise El Ramly, koji prikazuje kako to izgleda kada se putuje s troje djece na biciklu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter