Što građani Hrvatske očekuju od Europe?

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Nova TV večeras je u središnjoj informativnoj emisiji objavila rezultate istraživanja koje je proveo IPSOS PLUS 27. i 29. ožujka, dva tjedna uoči izbora za Europski parlament, o tome što građani Hrvatske očekuju od Europe.

Na pitanje zanima li ih što se događa u EU-u i što će se događati kad i Hrvatska uđe u Uniju, potvrdno je odgovorilo 57,3 posto građana, 40,8 posto reklo je da ih to ne zanima, a 1,8 posto o tome nije imalo stav.

Kao dobre stvari koje će donijeti ulazak Hrvatske u Uniju njih 76 posto navodi mogućnost studiranja u inozemstvu, 72 posto nada se da će lakše naći posao u zemljama EU-a, 65 posto prednost vidi u tome da će lakše kupovati i putovati u zemlje EU-a, 59 posto misli da će se brže rješavati sudski sporovi, 52 posto da će automobili biti jeftiniji, 46 posto vjeruje da će administracija biti bolja, a 41 posto smatra da će kamate na kredite padati.

No, istodobno 45 posto građana strahuje da će poskupjeti hrana i osnovne životne potrepštine, 35 posto da će se povećati cijene nekretnina, a 32 posto da će teže naći posao u Hrvatskoj jer će tržište biti otvoreno za cijelu Uniju.

Tri mjeseca prije ulaska u EU 45,1 posto građana misli da je ulazak u Uniju dobar, da je podjednako dobar kao i loš misli njih 26,6 posto, a da je to loše misli 25,6 posto građana. Definiran stav o ovome nema 2,8 posto ispitanika. Istraživanje je provedeno telefonski, na uzroku od 802 ispitanika. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter