Sto godina škole u Vrhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U malom Vrhu nadomak Butonige proslavljena je stota obljetnica osnivanja pucke škole. Grad Buzet i Mjesni odbor Vrh postavili su tom prigodom na školskoj zgradi spomen-plocu koju su na svecanosti u petak otkrili najmladi ucenici Podrucne škole Vrh Noel Paladin i Moreno Matkovic.

Prema dopisu koji je mjesno školsko vijece iz Buzeta poslalo župnom uredu Vrh, pucka škola, rekao je župnik Ivan Štokovic, otvorena je 25. listopada 1909. Predsjednik MO-a Vrh Dalibor Petohleb istaknuo je da je prva školska godina pod ingerencijom države pocela u listopadu 1909., što ne znaci da se nastava u Vrhu nije održavala i ranije, ali je tada bila pod Crkvenom ingerencijom.



Petohleb je zahvalio Gradu Buzetu na velikim sredstvima uloženima u adaptaciju školske zgrade. Proteklih su godina sanirani fasada i krovište te je postavljeno centralno grijanje.



"Sto godina škole nema priliku slaviti svako mjesto pa imate razloga biti ponosni, porucila je Vrhuvcima Mirjana Blaževic", ravnateljica buzetske Osnovne škole Vazmoslava Gržalja, u cijem sklopu djeluje i Podrucna škola Vrh. U ovoj ju je školskoj godini polazilo 38 osnovaca od prvog do osmog razreda.



U sklopu svecanosti koja je okupila ucenike, roditelje, none i nonice, bivše i sadašnje djelatnike, mještane Vrhuvštine i brojne goste održana je priredba te otvorena izložba ucenickih radova i starih fotografija.

U programu su sudjelovali limena glazba buzetskog GD-a Sokol, školski zbor, klape Pinguentum i Boškarin, zbor "Josip Kaplan" iz Rijeke, crkveni zbor, te osnovci Podrucne škole Vrh s plesnim, glazbenim, literarnim i dramskim tockama.


Podijeli: Facebook Twiter