Sto godina od dolaska salezijanaca u Rovinj

salezijanska limena glazba
salezijanska limena glazba

Oratorij salezijanaca u Rovinju, u vrijeme kada je ovdje djelovao prije stotinu godina, bio je središte i glavni generator društveno-prosvjetiteljskih i kulturnih aktivnosti. Imali su posebno lijepo kazalište koje je bilo epicentar mnogobrojnih kulturnih aktivnosti, tako su se u njemu prikazivale prve filmske projekcije, igrale razne predstave i igre, izvodila se i slušala glazba u rasponu od opereta, klasične i sakralne pa sve do limene glazbe. Svoj prvi koncert Limena glazba očeva salezijanaca održala je 1922. kada su mladi salezijanci hodočastili u Torino.

Aktivna je bila i škola violine koju je vodio maestro Carlo Fabretto. Njegov je učenik bio Piero Soffici (1920.-2004.), jedan od najpoznatijih skladatelja, aranžera i dirigenata te producenata talijanske zabavne glazbe. Redovito je dolazio u rodni Rovinj. Godine 1993. proglašen je počasnim građaninom Rovinja.

Rad salezijanaca u Rovinju bio je plodan i u duhovnim zvanjima. Istakla su se dvojica Rovinjaca: don Pietro Mangetti, doktor teologije i filozofije, te don Marcello Glustich, doktorirao teologiju na Gregoriani u Rimu, djelovao kao misionar u Kini.

Salezijanci dolaze u Rovinj 6. listopada 1913., a već šest dana kasnije u gradu je velika fešta: otvoren je salezijanski oratorij s više od 300 dječaka. Zove se "Sv. Vid", po ulici u kojoj je smješten. Prvi ravnatelj bio je don Maggiorino Bonzo.

U Rijeku salezijanci dolaze 1918. godine i u njoj su prisutni sve do danas. (Pripremio R. BURŠIĆ)

OPŠIRNIJE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter