Sto godina futurizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Avangardni pokret Filippa Tommasa Marinettija s pocetka prošlog stoljeca postao je glavna umjetnicka atrakcija u susjednoj talijanskoj regiji Friuli-Venezia Giulia, gdje se redaju izložbe i simpoziji vezani uz stogodišnjicu futurizma. U obilježavanje te obljetnice ukljucio se i Muzej istarske, rijecke i dalmatinske civilizacije, koji je uprilicio izložbu radova umjetnika sa sjevernojadranskog prostora, u kojima je ocit utjecaj futurizma.

Medu njima nalazimo poprilican broj onih iz Gorizije, Istre i Dalmacije, poput Giorgia Carmelicha, Ivana Carga, Luigija Cralija i ostalih, a izložba obiluje i poprilicnim brojem eksponata, mahom postera i ostalih promidžbenih materijala, nastalih do 1929. godine i kasnije, kada je futurizam na istocnoj talijanskoj granici postao dijelom i sredstvom oblikovanja režimskih poruka fašizma.

Osim u Trstu, veliku izložbu posvecenu futurizmu moguce je razgledati u Goriziji u prostorijama fundacije Cassa di Risparmio u središtu grada, gdje su izloženi radovi Boccionija, Severinija, Balle, Sofficija, Pocarinija te mladog Lojzea Špacapana, jedan od najvecih slikara 20. stoljeca u Trstu. Utemeljitelj futurizma Marinetti vec je 1909. godine došao u Trst i u tome gradu našao poprilican broj sljedbenika koji ce utemeljiti tršcanski futuristicki pokret Movimento futurista giuliano, usko povezan s tadašnjim talijanskim iredentizmom.


Podijeli: Facebook Twiter