Sto dana do pocetka Igara u Londonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od danas pocinje odbrojavanje zadnjih sto dana do svecanog otvaranja XXX. Olimpijskih igara, koje ce se od 27. srpnja do 12. kolovoza održati u Londonu.

To ce, nakon 1908. i 1948. godine, biti treci put da ce glavni grad Velike Briranije biti domacin najboljim sportašima svijeta. U 17 dana 10.500 sportaša iz 205 zemalja natjecat ce se u 26 sportova i 39 disciplina, a osim sportaša za Igre je akreditirano i 7.500 pratecih osoba te 21.000 predstavnika medija.

Od 32 objekta devet ih se nalazi u Olimpijskom parku, trinaest u raznim dijelovima Londona, a devet ih je izvan Londona.

Olimpijski park u istocnom Londonu, u kojem se nalaze i Olimpijsko selo te glavni press centar, prostire se na dva cetvorna kilometara nekadašnje industrijske zone. Olimpijski park istodobno je i najveci projekt ozelenjavanja u Velikoj Britaniji u kojem je posadeno 4.000 drveca, 74.000 biljaka, 60.000 lukovica i 350.000 mocvarnih biljaka.

Osim natjecanja u atletici, plivanju skokovima u vodu, sinkroniziranom plivanju, modernom petoboju, u Olimpijskom parku održat ce se i natjecanja u vaterpolu, rukometu i košarci.

Jedno od atraktivnijih natjecanja bit ce odbojka na pijesku, koja ce se održati u Horse Gards Parade, u neposrednoj blizini Downing Streeta, u dijelu Londona zvanom Whitehall, politickom središtu Velike Britanije. Jednako atraktivna lokacija odredena je i za natjecanje u triatlonu i daljinskom plivanju, koje ce se održati u Hyde Parku, koji ce tijekom Igara biti obogacen i popratnim glazbenim, kazališnim, filmskim i ostalim kulturnim sadržajima.

Horse Guards Parade i Hyde Park, uz Earls Court (odbojka) i Lord's Cricket Ground (strelicarstvo), sportski su olimpijski objekti koji se nalaze u tzv. Central Zone.

River Zone nalazi se uz rijeku Temzu, a na tom prostranom podrucju nalaze se brojni sportski kompleksi kao ExCel u sklopu kojeg ce se održati natjecanja u cak sedam sportova: boks (po prvi put u povijesti Igara na programu natjecanja nalazi se i ženski boks), judo, macevanje, taekwondo, stolni tenis, dizanje utega, hrvanje.

North Greenwich Arena, poznatija kao O2 Arena (to ime se tijekom Igara nece koristiti zbog marketinških ugovora i sponzorskih pravila MOO-a), ugostit ce natjecanja u gimnastici i finale košarkaškog olimpijskog turnira.

Greenwich Park takoder postaje olimpijski objekt jer ce u parku održati natjecanja u konjickom sportu i modernom petoboju. Streljaštvo ce se održati na još jednom povijesnom londonskom lokalitetu - The Royal Artillery Barracks. Tenis ce se igrati na Wimbledonu, nogomet na Wembley stadionu, a gimnastika i badminton u Wembley Areni.

Olimpijska natjecanja u pet sportova održat ce se na sportskim objektima izvan Londona. To su Lee Valley White Water Centre (kanu-slalom), Eton Dorney (veslanje i kanu-sprint), Hadleigh Farm (brdski biciklizam), Weymouth and Portland (jedrenje) i nogomet koji ce se igrati na stadionima Hampden Park, Millennium Stadium, Old Trafford, St James Park i City of Coventry Stadium.


Podijeli: Facebook Twiter