Što ciniti u slucaju prometne nesrece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetne gužve, visoke temperature i velik broj neopreznih stranih vozaca recept su za manje i vece prometne nesrece. Procitajte koje korake treba poduzeti ako vas ovog ljeta snade baš takav peh.

Ako je rijec o težoj prometnoj nesreci sa stradalim osobama, potrebno je odmah obavijestiti dežurne službe (hitnu pomoc, vatrogasce, policiju) te pružiti prvu pomoc i osigurati mjesto nesrece postavljanjem trokuta najmanje 50 metara od mjesta nesrece.



Ako u prometnoj nesreci nema stradalih, no vozila se ne mogu ukloniti bez vucne službe, svakako obavijestite policiju, koja je dužna izaci na mjesto nesrece te obaviti ocevid. Ovo isticemo buduci da za slucaj manjih prometnih incidenata policija u pravilu ne izlazi na ocevid, a ako se pokaže da su neodgovornim ponašanjem sudionici nesrece zaustavili slobodan tok prometa tako što nisu uklonili oštecena vozila s prometnice, tada ih plavci mogu kazniti novcanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Preporuka je stoga, u slucaju manje prometne nezgode, da se postigne dogovor te da se uklone vozila u što kracem roku. U pretincu vašeg vozila uvijek biste trebali držati barem jedan primjerak europskog izvješca o nezgodi. Rijec je o medunarodno priznatom dokumentu cija je svrha olakšavanje utvrdivanja okolnosti nastanka nesrece. On ne služi kao dokaz krivnje. Ipak, potrebno ga je što tocnije ispuniti, a pažnju valja posebice obratiti na prepisivanje tocnih podataka o vozacu i osiguravatelju njegova vozila, kao i na skicu koja što vjernije treba pokazivati položaj automobila i situaciju nakon nesrece. S obzirom da više nema mobitela bez ugradenog fotoaparata, svakako snimite mjesto nesrece i detalje poput oštecenja na vozilima i tragova kocenja.



Europsko izvješce o nezgodi popunjavaju obje strane te se zajedno potpisuju i uzimaju po jedan primjerak. Ako ste se sudarili s vozacem cije vozilo nije osigurano, s ispunjenim izvješcem i njegovim podacima možete se obratiti bilo kojem osiguravajucem društvu, a oni ce vaš zahtjev proslijediti Hrvatskom uredu za osiguranje. U protivnom je dovoljno obratiti se osiguravatelju vozaca koji je skrivio nesrecu te ispuniti odštetni zahtjev, nakon cega se krece na procjenu štete.

Ako ste se sudarili s automobilom stranih registarskih oznaka, postupak je isti kao i u slucaju sudara s hrvatskim državljaninom, s tom razlikom da posebnu pozornost valja obratiti na zelenu kartu. Nju je potrebno fotokopirati, a nužno je da je se dokopate, posebice ako je vozilo registrirano u zemlji koja nije clanica Europske unije. Tako ispunjen primjerak europskog izvješca o nesreci s kopijom zelene karte dostavljate Hrvatskom uredu za osiguranje ili izravno osiguravatelju stranog vozila.

Izbjegavajte dogovore na licu mjesta po nacelu placanja 'odokativne' štete, s obzirom da je kod novijih automobila prava šteta cesto veca od one koja se na prvi pogled cini. Takoder budite spremni pozvati policiju ako sudionik prometne nesrece odbije dati podatke ili odluci pobjeci s mjesta nesrece.

Sami nikada nemojte bježati s mjesta prometne nezgode buduci da vas taj potez može koštati od 3.000 kuna, pet kaznenih bodova i šest mjeseci bez vozacke dozvole u slucaju manje prometne nesrece pa do zatvora ako pobjegnete s mjesta nesrece u kojoj ima stradalih osoba.


Podijeli: Facebook Twiter