Što ciniti ako se papucica gasa zaglavi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Toyotin problem s manjkavom papucicom gasa zbog koje japanski proizvodac povlaci 4,1 milijun vozila u SAD-u i Europi, od cega je osam modela s europskog tržišta, Auris, Avensis, Aygo, Corolla, iQ, RAV4, Verso i Yaris, zadao je poprilicnu glavobolju japanskom proizvodacu i vlasnicima automobila.

Kao i svi ostali proizvodaci automobila, Toyota koristi mehanicko-elektronski sklop papucice u kojem se fizicki pritisak na papucicu gasa i njezin otklon unutar sklopa elektronskim impulsima prenosi do centralne jedinice koja potom daje instrukcije motoru.

Problem nastaje kad zbog zasad neutvrdenog razloga feder ne vraca papucicu nazad u pocetnu poziciju jednom kada je otpuštena, vec ona ostaje "zalijepljena" za podlogu – odnosno u punom gasu.

Toyota preporucuje svim vlasnicima vozila da, ukoliko iskuse gore navedeni problem na modelu s automatskim mjenjacem, odmah s obje noge pritisnu kocnicu te prebace mjenjac u ler. Ukoliko im to ne pode za rukom, Toyota preporucuje gašenje motora. U tom slucaju ne smije se vaditi kljuc jer ce se blokirati upravljac. Ako se automobil ne pali kljucem, vec dugmetom, potrebno je isto držati pritisnuto tri sekunde.

Vlasnici automobila s manualnim mjenjacem trebaju uciniti isto što i oni s automatskim mjenjacima: pritisnuti papucicu spojke i kocnice, prebaciti mjenjac u ler te, kad se zaustave na sigurnom mjestu, ugasiti motor.


Podijeli: Facebook Twiter