Što čeka Čačića dođe li u Valturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi politički suparnici jedva čekaju odlazak bivšeg ministra gospodarstva i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića na odsluženje zatvorske kazne po presudi mađarskog suda za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje Mađara.

Kad, onako dominantan, ode u zatvor, očekuje se da više neće imati utjecaja na politiku Vlade i svoje stranke. Čačića u politici ne bi trebalo biti 11 mjeseci, sasvim dovoljno da ga se počne gurati u zaborav. No, postoje razlozi zbog kojih je opravdano zaključiti da to ipak neće ići tako glatko kako se njegovi oponenti nadaju.

Čačić, naime, ima velike šanse, ukoliko mu to dozvole Mađari, da odsluženje zatvorske kazne odradi u Hrvatskoj, i to u kaznionici otvorenog tipa u Valturi, koja se nalazi nadomak Pule, naslonjena na tamošnji aerodrom. Pretpostavljajući da je ta opcija izgledna, željeli smo upoznati život Valture. Ono što bi bivšem potpredsjedniku, koji voli biti u centru pažnje, moglo biti najvažnije jest pravo na telefon. Dozvoli mu li Uprava kaznionice, Čačić bez posebnih ograničenja telefonski može kontaktirati s kime god želi, ali iz govornice, jer ne bi imao pravo na mobitel.

Pomoćnica upravitelja Ingrid Popovski Cukon rekla nam je da svaki zatvorenik, kad se za to steknu uvjeti, ima pravo na telefonske razgovore.

Nakon odobrenja Uprave Valture samo je potrebna suglasnost onoga s druge strane žice da se slaže s primanjem zatvorenikovog poziva. Vremensko pak ograničenje razgovora može postojati samo ako postoji dugačak red zatvorenika koji poput Čačića u tako zamišljenoj situaciji isto žele obaviti telefonski poziv.

Popovski Cukon, kojoj ipak nismo objasnili da smo u Valturi samo zbog Čačića, kaže da službene osobe ponekad slušaju razgovore da zatvorenici ne bi, pojednostavljeno rečeno, nekome poslali poruku sumnjivog sadržaja. No, kad se procijeni da zatvorenik vodi normalnu, uobičajenu komunikaciju, stekli smo dojam da je onda na liniji bez "dvojnika". Dođe li u Valturu, razgovore će voditi iz crveno obojene telefonske govornice koja dijeli hodnik s knjižnicom, mjestom gdje bi Čačić, s obzirom na ponudu poslova u Valturi, mogao trošiti sate, dane, tjedne i mjesece koji su pred njim.

Zanimljivo, knjižnicom je neko vrijeme upravljao, naravno kao pravomoćno osuđeni zatvorenik, bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica. Neslužbeno smo saznali da je Jurica, koji je slobodu privremeno izgubio zbog pronevjere državnog novca, bio korektan, prilagodljiv i discipliniran zatvorenik, kakvim se očekuje da bude i Čačić. (piše i snimio Robert FRANK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter