Što će se skuhati u kršanskom političkom loncu?

Ne znam hoće li uopće biti istaknut kandidat za predsjednika, kaže načelnik Valdi Runko (I. RADIĆ)
Ne znam hoće li uopće biti istaknut kandidat za predsjednika, kaže načelnik Valdi Runko (I. RADIĆ)

Prva konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kršana, zakazana za petak, mogla bi vrlo lako biti repriza one neuspjele otprije četiri godine. Izabrani zastupnici čuvaju, čini se, imidž lokalne zajednice poznate po teškom rješavanju postizbornih križaljki.

Pat pozicija dala se naslutiti već po objavi izbornih rezultata, a izglednog predsjednika Vijeća, čije imenovanje znači i formiranje predstavničke vlasti građana, ako je suditi prema riječima vodećih aktera priče, još nema na vidiku. U Vijeću koje broji 14 članova s jedne su strane, uvjetno rečeno, krnja Kukuriku koalicija SDP-HNS-HSU (5 mandata) i HDZ (2), a s druge IDS (5) i Akcija mladih (2). Nema opcije s natpolovičnom većinom.

- Kako sada stvari stoje, ne vjerujem da će sjednica uspjeti. Ne znam hoće li uopće biti istaknut kandidat za predsjednika, veli načelnik Valdi Runko koji je, kao nezavisni, nosio listu SDP-HNS-HSU. Veli da su se vijećnici s kojima je razgovarao pokazali kruti u zahtjevnim stavovima: svi se, napominje, hvataju za predsjedničku i potpredsjedničke funkcije.

- Pitanje je koji su im krajnji ciljevi. Učinit ću sve da Vijeće stabiliziram, ne bi li me pratilo kao izvršnu vlast, a ne opstruiralo. Nema izbora predsjednika bez konsenzusa svih političkih opcija. Sve ostalo bilo bi samo zadovoljavanje forme. Neka vrijeme učini svoje, dodaje Runko i napominje da će se založiti za kresanje previsokih naknada predsjedniku i potpredsjednicima Vijeća na razinu onih vijećničkih (500 kuna po sjednici).

- Svi se pozivaju na boljitak građana pa je ovo prilika da ga i ostvare, a ne da samo delaju žgambete, zaključio je Runko, iza kojega su već dva i pol načelnička mandata. Odbacio je mogućnost da njegovoj opciji poslušnost otkaže HDZ.

Boris Babić iz IDS-a, po mandatima najjače stranke, koji se s Runkom našao u drugom krugu izbora, izražavao je uvjerenje da će sastaviti vijećničku većinu, a sada izjavljuje: "Ne znam što bih rekao, još je preuranjeno odgovoriti hoće li Vijeće biti formirano. Imamo još sastanaka. Ako je već situacija takva, možda je i bolje da se konstituirajuća sjednica odgodi za mjesec dana, da se trezveno dogovorimo o radu na dobrobit svih žitelja općine. Indicije su da će IDS, ipak, imati prevlast u predstavničkom tijelu". (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter