Što ce nam galerije kad je ionako sve u komi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je prošloga petka u bivšoj galeriji Milotic na Kapitolinskom trgu otvorena izložba fotografija Nikole Šolica "Baghdad Sunset", najavljeno je da ce Grad uskoro licitirati taj prostor.

Nakon što je prošle godine galerija Milotic preselila u nove prostore u Šijani, njihov dotadašnji prostor na Kapitolinskom trgu ostao je prazan. Pocetkom ljeta tu je, zahvaljujuci entuzijazmu fotografa Hassana Abdelghanija, pokrenuta fotogalerija u kojoj su održane tri izložbe.

- Želio sam da to postane prepoznatljivi prostor za održavanje fotografskih izložbi, prva ovdašnja fotogalerija, što bi bilo važno i za turisticku promidžbu Pule, da i najveci istarski grad, poput Rovinja, ima adekvatan izložbeni prostor. Vec sam osmislio izlagacki program za iducih 12 mjeseci, no Grad je odlucio licitirati taj prostor, a u kvartu se vec uvelike prica da ce se tu otvoriti još jedna u nizu trgovina perajama i dresovima nogometaša, kakvima je starogradska jezgra preplavljena, veli Abdelghani.

Istice da je ovaj izložbeni prostor u nešto više od dva mjeseca obišlo preko sedam tisuca posjetitelja, a uprilicene su izložbe AP-ovih fotografija te fotografija Željka Burica i Renca Kosinožica, prije ove posljednje.

- Istina je, galerija ide na licitaciju 18. rujna, a kako piše u tekstu natjecaja, predvidena djelatnost za taj prostor je galerijska, odnosno autorska galerija, kazao je Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Prostor ima 111 cetvornih metara. Prema propozicijama natjecaja, razgled poslovnog prostora omogucit ce se treceg radnog dana nakon objave natjecaja, a rok privodenja namjeni bit ce 15 dana, kada je zakupnik obavezan obaviti zidarske radove, odnosno djelomicnu sanaciju stropa. No, Abdelghani vjeruje da su tocne glasine da ce se prostor pretvoriti u trgovinu perajama i dresovima. To je zasigurno potkrijepljeno i cinjenicom o nedovoljno jasnim propozicijama galerijske djelatnosti te o razlikama izmedu prodajne galerije i prodajnih mjesta u kojima se uz neke kvaziumjetnicke predmete prodaju i razni drugi proizvodi, a što se vec više puta dogodilo.

- Logika Grada Pule koja stoji iza prodaje tako atraktivnog prostora je potpuno jasna - logika zarade. Prostori od javnog interesa trebali bi biti zašticeni, s definiranom namjenom. Volimo govoriti o obnovi starogradske jezgre i njenoj kulturnoj ponudi, a ponovno postoji mogucnost da se jedan izložbeni prostor transformira u komercijalni miš-maš... Na gubitku je identitet Pule, kako vizualni, tako i onaj koji cini da se covjek u gradu osjeca ugodno, kazala je Mirjana Grahovac Vojinovic, voditeljica MMC-a Luka, na naš upit o mogucem pretvaranju ovog galerijskog prostora u trgovinu.

- Ocito da su ovome gradu potrebne prodavaonice u kojima ce se prodavati dresovi Ronalda i Ronaldinha, ili pak najjeftinija bižuterija. Što ce nam galerija kada su tako i tako svi u komi. Nama ocito ne treba fotogalerija, niti Muzej suvremene umjetnosti, ne treba obnoviti ni Kandlerovu, ni fasade, a pricalo se i u ukidanju Odjela za kulturu. To što se dešava u našem gradu je prestrašno, izvan svake pameti, jednostavno nema se tu što komentirati, a svi govore o nekom unapredenju, kazao je povjesnicar umjetnosti Mladen Lucic.

Preostaje nam da vidimo što ce se dogoditi nakon zakljucenja licitacije i hoce li se obistiniti crne slutnje.

U Puli su trenutno aktivne galerije Vincent iz Kastva u INK-u, MMC Luka, Cvajner i Stari grad u Kandlerovoj, gdje izlažu clanovi Udruženja likovnih i književnih stvaratelja.


Podijeli: Facebook Twiter