Što će i kome za blagdane darovati političari

Ilustracija
Ilustracija

Bliže se božićni i novogodišnji blagdani: nekima je to vrijeme obiteljskog okupljanja, drugima prilika za darivanje, a trećima će to biti dani kao i svi drugi. Istarske političare pitali smo što će poklanjati za predstojeće blagdane i hoće li ti darovi biti prigodno-recesijski, nešto manje skromni ili možda raskošni.   

- Ja sam za ono što je lijepo. Krzno i bisere ne kupujem. Naravno da je Sulejman nezaobilazan, ali ipak ne padam na te štosove. Osobe s kojima sam blizak raduju se i nakitu od maslinovog drva koji sam nedavno kupio na fešti mladog maslinovog ulja u Vodnjanu i potrošio na nj 120 kuna, kaže župan Ivan Jakovčić. Uglavnom, župan će darivati svoju djecu i, kako je naglasio, "bliske mu osobe oba spola", a na njih sveukupno kani potrošiti nekoliko stotina kuna. Više nego recesijski, rekli bismo!

Pliniju Cuccurinu nismo ni stigli postaviti pitanje jer nas se na brzinu riješio: "Ne dajem nikakve izjave zbog zauzetosti. Želim Vam sretan Božić i Novu godinu. Hvala. Doviđenja."

Jakovčićev stranački kolega, potpredsjednik stranke Damir Kajin voli darivati božićni kolač.

- Redovito poklanjam panetone susjedima i klincima, radnicama u skupštini Istarske županije, ali i nekim starim prijateljima u Hrvatskom saboru. Za predsjednika Sabora našao sam sponzore, Carla Zigantea i Robija Marušića, pa ću mu darovati njihove tartufe i maslinovo ulje, kao i malo mog vina, rekao je Kajin. 

A što je sa suprugom, djetetom, rodbinom? "Bit će to simbolični pokloni, neće biti skupi. Najveći bi nam poklon bio da provedemo nekoliko dana zajedno, ali u kakvoj sam gužvi, mislim da to i ne očekuju", veli.  

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i saborski zastupnik Silvano Hrelja potrošit će najviše 500 kuna, također na simbolične poklone.

- Tako se ponašam već godinama i mislim da drugačije nema smisla. Poklanjam užoj i široj obitelji, uglavnom nekakav dezodorans, aftershave, ono što im treba. To su, uglavnom, stvari koje imaju uporabnu vrijednost, koji su znak pažnje za te dane. Tu je, naravno, i neizostavna božićna zvijezda, kaže Hrelja.  

O poklonima još nije razmišljao Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a. O tome će, kaže, razmišljati "kada dođe trenutak", još ne zna cifru niti koga će darivati, ali će na listi svakako biti najuža obitelj i prijatelji.

Vladimir Kapuralin, zamjenik predsjednika Socijalističke radničke partije, jedini je od političara koje smo nazvali koji neće darivati za Božić zato što nije vjernik, nego će pokloni osvanuti pod jelkom za Novu godinu. 

- O poklonima ove godine još nisam razmišljao, ali bit će to opet nešto prigodno i skromno, rekao je Kapuralin. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter