Što ce 160 Istrana s bosanskim diplomama?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medicinskim sestrama s bihackom diplomom prvostupnika (trogodišnji studij) Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) nije izdala licencu za rad, ne priznaje im dodatnu kvalifikaciju. Buduci da je ove jeseni istovrsni studij zenickog fakulteta upisalo 160 Istrana, to nam je bio povod da upitamo što ce biti s njima.

Zdravstveni fakultet iz Zenice održava nastavu u Puli, pri Politehnici - Visokoj tehnicko-poslovnoj školi. Studenti(ce) imaju indeks zenickog fakulteta, a njegova ce biti i diploma. Hoce li biti priznata u Hrvatskoj?

Dragica Šimunec, predsjednica HKMS-a, nije decidirano odgovorila na to pitanje, ali nije dala ni naslutiti išta dobro.

- Do sada nitko nije zatražio mišljenje komore o navedenom programu. Nitko iz Pule nije nas išta pitao. Ne znam kako netko može dati dvije tisuce eura a da se ne interesira hoce li taj studij biti priznat u Hrvatskoj. Zgrožena sam nad tom cinjenicom. Ljudi srljaju. Ne znam što ce biti za tri godine kad budu donijeli diplomu, onda ce nastati problem i svi cemo biti krivi. To je tragicno, rekla je Šimunec.

Naglašava da komora mora provoditi pravila koja su na snazi i u Europskoj uniji - izdaje licencu za medicinske sestre i ona vrijedi za sve zemlje EU-a za iducih šest godina. Prema tome, program obrazovanja mora biti uskladen, veli ona.

Problem je vec nastao s diplomama bihackog fakulteta. Komora ih ne priznaje, jer su, kaže Šimunec, usporedbom s hrvatskim programom utvrdene manjkavosti.

Medicinske sestre koje su završile prvostupnicki studij u Bihacu ogorcene su reakcijom komore. "Zbog nepriznavanja diploma obratile smo se ministru zdravlja za pomoc", doznajemo od jedne medicinske sestre koja je završila studij u Bihacu.

- Prije nego li sam upisala fakultet, 2007. godine, pitala sam našu komoru te tadašnja ministarstva zdravstva i obrazovanja hoce li nam diploma biti priznata i dobila sam potvrdan odgovor. Sada odjednom ne valja. Ne znam što sam trebala uciniti, pita se ona ogorceno nakon što je tri godine putovala, placala studij, radila nocu da bi studirala danju, uložila ogroman trud i nemali novac.

Voditeljica studija sestrinstva u Puli Gordana Hajdukovic tvrdi da su prije pocetka rada zatražili i dobili potvrdu Agencije za znanost i visoko obrazovanje da nece biti problema s njihovom diplomom u Hrvatskoj.

Tajnik Politehnike Davor Pavlin ukazuje nam da je studij za sestrinstvo Zdravstvenog fakulteta iz Zenice uskladen s europskim studijima te je na UNESCO-ovom popisu priznatih visokih ucilišta. (Jasna ORLIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter