Sto bespovratnih kuna po metru azbestnog krova

Dvadesetak građana potpisalo ugovor s Gradom (E. VELAN)
Dvadesetak građana potpisalo ugovor s Gradom (E. VELAN)

Danas je  u velikoj vijećnici gradske uprave Poreča potpisan ugovor o sufinanciranju uklanjanja krovnih pokrova koji sadrže azbest. Ugovore su potpisali Grad Poreč i dvadesetak građana koji su uspješnom prijavom na javni natječaj pod nazivom Moj Poreč bez azbesta ostvarili pravo na korištenje bespovratnih sredstava za sufinanciranje.

Program uklanjanja krovnih pokrova koji sadrže azbest pod nazivom ''Moj Poreč bez azbesta'' osmišljen je krajem prošle godine, u organizaciji Grada Poreča, gradskog poduzeća Parentium te Fonda Zdravi grad Poreč.

Za provedbu programa Moj Poreč bez azbesta u gradskom proračunu osigurana su ukupna sredstva u iznosu od 125.000 kuna, a prijavom na javni natječaj građani su ostvarili pravo na subvencije u iznosu od 100 kuna po metru kvadratnom uklonjenog krovnog pokrova koji sadrži azbest, odnosno do maksimalnog iznosa od 10.000 kuna po objektu. Osim troškova zamjene postojećeg krovnog pokrova koji sadrži azbest novim krovnim pokrovom, opravdanim troškovima se smatraju i komponente toplinske te hidroizolacije krovišta, čime se u konačnici povećava i energetska učinkovitost objekata.

Na svečanosti potpisivanja ugovora bila je i Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tijekom svečanosti gradonačelnik Edi Štifanić je istaknuo da je Poreč ekološki usmjeren prvenstveno zbog zaštite zdravlja građana, ali i zbog ukupnog imidža turističke destinacije jer "azbestni krovovi ne priliče turističkom gradu naše kvalitete".

Aleksandra Čilić je održala predavanje o načinu rukovanja i upravljanja azbestom, podsjetila je da je Fond izgradio diljem Hrvatske (u Istri još ih nema) 17 kaseta gdje se azbest pohranjuje u sklopu odlagališta smeća. Radi se o poslu koji će kontinuirano teći s obzirom na masu azbesta koji je još prisutan u Hrvatskoj gdje su do 2007. godine djelovale dvije tvornice za proizvodnju azbestnih ploča i krovova. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter