St!llness podigli atmosferu u šatoru na Portarati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nigdi ne izvire i ne može nestat', samo je stalno treba bit' svjestan". U ovim stihovima pjesme "Energija" grupe St!llness kao da je sažeta bit njihovog nastupa u petak na Portarati u sklopu programa RockTarata.

Pjevac Yuri objasnio je na pocetku da je St!llness "pojam za razmjenu informacija i energije" i bio je potpuno u pravu. Trebalo je zbilja biti u šatoru i osjetiti kolanje te energije izmedu benda i oduševljene publike. St!llness nisu bend koji samo pjeva i odašilje stihove u jednom smjeru jer imaju publiku koja ih pažljivo sluša, razumije i uživa u onom što rade.

Ima ovdje energije napretek jer ovo su motivirajuce pjesme koje traže da se u njima sudjeluje, a na ponekad provokativne, ali zato istinite poruke pjesama teško je ostati ravnodušan. Kada Yuri pjeva: "Alo, digni glas!", publika mu uzvraca, kao i kada joj porucuje: "Podite, djeco slobode…".

Atmosfera je zagrijana do maksimuma, komunikacija s publikom je savršena. Yuri pjeva o dogadajima i ljudima s ulice, problemima iz svakodnevnog života, udarajuci po dvolicnoj politici koja ne daje nikakvu perspektivu. Nema ovdje mjesta za cmizdrenje, samo za iskreno izbacivanje svega što bendu, ali cini se i publici, leži na duši.

Ovo je jedna velika psihoterapija jer St!llness govore o stvarima o kojima se drugi boje beknuti. "Tko sije strah, posli žanje mržnju, a dalje je sije i žanje bijes", porucuje u novoj pjesmi "Sad i ovdi".

Kada vice: "Jebe me", to je iskreni vapaj, eksplozija nakupljene srdžbe i želja da se bude ono što jesmo, a da nitko ne sudi i osuduje. Prava katarza putem glazbe i stihova.

- Puno vam hvala, ljudi. Sutra cu ici za Zagreb i bolje cu provesti Novu godinu zbog vas, krajnje iskreno je Yuri porucio publici i vidjelo se da je to mislio.

- Dobro se zabavite na doceku. Donesite neku odluku i onda je u sekundi zaboravite, poželio im je bez konfekcijske patetike kakvom su proteklih dana obilovale novogodišnje cestitke.

"Energija" i "Sad i ovdi" bile su dvije od cetiri pjesme s treceg albuma koji upravo snimaju. Sve nove stvari su prihvacene jednako dobro kao i stare, a "Energija" je izvedena kao dio bisa i malo ludila za kraj.

U novoj pjesmi "Tocka", izmedu ostalog, komentiraju kako "moja generacija misli da demokracija prerano je podbacila", ali valjda vrhunac cinizma nastupa u "Naivi", kada kaže: "Jednog dana bit cu slobodan, s ratama za auto i ozbiljan, samostalan".

Lako se u svemu tome prepoznati, a St!llness se ne štede da bi prenijeli svoju poruku, zato njihovi koncert i jesu tako dobri.


Podijeli: Facebook Twiter