Stjuardese idu u štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ), koji okuplja 156 stjuardesa i stjuarda Croatia Airlinesa, zapocet ce u petak 26. veljace u šest sati ujutro štrajk do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, a sve je izglednije da ce se tom štrajku pridružiti i piloti.

Sukladno pravilima, leta ne može biti bez zrakoplovnog osoblja, pa je dovoljno da u štrajk krenu samo stjuardese i stjuardi i da promet stane. Štrajk ce, najavljuju iz SKOZ-a, trajati do potpisivanja njima prihvatljivog kolektivnog ugovora.

Prije nekoliko dana Uprava Croatia Airlinesa s tri je, od ukupno pet sindikata koji djeluju unutar tvrtke, potpisala novi kolektivni ugovor, kojim je dogovoreno smanjenje osnovice za izracun placa u iznosu od pet posto te dijela materijalnih prava. Novi kolektivni ugovor potpisali su Sindikat inženjera i tehnicara u zrakoplovstvu, Samostalni strukovni sindikat aviomehanicara Hrvatske i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, koji okupljaju 70 posto zaposlenika Croatia Airlinesa. Nezadovoljni su ostali i stjuardese, stjuardi i piloti.

Prosjecna placa stjuarda i stjuardesa iznosi 5.300 kuna, a novim im se kolektivnim ugovorom, osim smanjenja osnovice, želi smanjiti naknada za bolovanje, nocni rad i slicno, što znaci ukupan pad place od oko 15 posto. U Upravi Croatia Airlinesa kažu da su, kao kompanija u vecinskom državnom vlasništvu, obvezni štedjeti na troškovima radne snage.


Podijeli: Facebook Twiter