Stjepan Mesic teško u Kukuriku koaliciji?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izjava šefa IDS-a Ivana Jakovcica o tome da bi se bivši predsjednik Republike Stipe Mesic mogao i trebao angažirati unutar Kukuriku koalicije, koju cine SDP, HNS, IDS i HSU, pokazuje da još ima onih koji misle da se Mesic ne bi trebao odreci aktivne politike.

Jakovcic je pozvao bivšeg šefa države da definitivno odustane od svoje zamisli o formiranju treceg bloka izmedu SDP-a i HDZ-a, jer alternative tim blokovima više ne može biti.

- Pozivam ga da nam dade svoju podršku, da se ukljuci s nama, ali nikako da se stvara neki treci blok. Inzistirat cu da ga se nakon naše pobjede na izborima ukljuci kao jednog od naših glavnih ambasadora prema vani. Ostavio je duboki trag u mnogim institucijama i zemljama i idealan je covjek za to, izjavio je Jakovcic.

No, kao da je dirnuo u neki poseban tabu, jer službeno taj njegov prijedlog nitko iz Kukuriku koalicije ne želi komentirati, kao što to ne želi ni bivši predsjednik Mesic. U njegovom uredu isticu da ne želi davati izjave o Kukuriku koaliciji. No, u vrhu SDP-a drugacije tumace cijelu pricu. Iako izjavu predsjednika Zorana Milanovica nije moguce dobiti, stav je nekih celnika stranke da se Jakovcic nepotrebno bavi ovom temom, jer je Mesicevo vrijeme jednostavno prošlo.

Ipak, da postoje i drugaciji stavovi govori neslužbeni komentar nekih SDP-ovaca i HNS-ovaca za koje se uvijek smatralo da su dosta bliski Mesicu, a koji misle da bi Mesicevu podršku, koja nije sporna kad je Kukuriku koalicija u pitanju, na izborima trebalo svakako iskoristiti. Dio njih smatra da bi bilo neracionalno ne koristiti Mesica u kampanji, jer je on ipak cijelo desetljece bio daleko najpopularniji politicar, jednako kao što je to danas Ivo Josipovic.

No, s obzirom da su i IDS, kroz Jakovcica, a naravno uvijek i HNS, ciji je Mesic nekada bio clan, bliski bivšem predsjedniku, sigurno je da ce se na nekom od iducih sastanaka Kukuriku koalicije nakon ljeta spomenuti i ova tema. Možda Mesic nakon ljetovanja bude otvoreniji za komentare.


Podijeli: Facebook Twiter