Stjepan i Luka raspametili prepun Knežev dvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni najstariji posjetitelji koncerata na Ljetnim igrama ne pamte kada je u Kneževu dvoru bilo više od 700 ljudi! Toliko ih je u utorak navecer došlo slušati medunarodno poznate mlade hrvatske violonceliste Stjepana Hausera i Luku Šulica i njihov nastup sa Zagrebackim solistima.

Izvodeci solo tocke, svirajuci pojedinacno ili u duu, zajedno sa Zagrebackim solistima, Hauser i Šulic su interpretirajuci djela Sollime, Blocha i Vivaldija te Hugueta y Tagella i Cajkovskog pokazali - isticu kriticari - profinjenu muzikalnost, temperament, briljantnu tehniku, suptilnost i poseban talent za scenski nastup. U tim je krugovima izvedba Sollimine skladbe "Viloloncelles, vibres" za dva violoncela i gudace ocijenjena virtuoznom, što je oduševilo i brojnu publiku.

Njihov nastup sa Zagrebackim solistima (koji su odsvirali i Mozartov Divertimneto u F duru KV 138 i Sambu brevis Ive Josipovica) izazvao je golemo zanimanje publike. Tako su intendant Ljetnih igara Ivica Prlender i njegova supruga Vedrana, kao i ravnatelj Glazbenog programa Dubrovackih ljetnih igara Ivan Repušic svoja mjesta prepustili razdraganim posjetiteljima, a oni su koncert u prepunom Dvoru odslušali sjedeci podno spomenika Mihi Prcatu.

Zahvaljujuci publici na dugotrajnom pljesku, Hauser i Šulic su oduševljeno mnoštvo posebno razveselili trima strastvenim izvedbama obrada hitova ("Smells like teen spirit", "With or without you" i "Smooth criminal") koje su ih proslavile i ucvrstile njihovo visoko mjesto na svjetskoj glazbenoj pozornici.

- Sjajni su - kazao je nakon koncerta saborski zastupnik i profesor gitare Frano Matušic. Preko njih klasicna glazba postaje dostupna mladim ljudima, što je posebna vrijednost. Atmosfera je bila izvanredna, poput one kada su u Dvoru nastupali Monserrat Caballe ili Becki djecaci, rekao je Matušic.


Društveni dogadaj ovoljetnih Igara

Hauserov i Šulicev koncert bio je i društveni dogadaj ovoljetnih Igara. Tako su u Dvoru bili ministar vanjskih poslova RH Gordan Jandrokovic, zastupnici Dubravka Šuica i Frano Matušic, Tanja i Goran Ivaniševic, Lynn Montgomerry, fotografkinja Mara Bratoš i glumica Jelena Percin, skijašice Janica Kostelic i Elin Arnarsdottir, glumac Ljubiša Samardžic sa suprugom i mnogi drugi.


Podijeli: Facebook Twiter