Stjepan Hauser pomaže uređenje šetnice svoga djetinjstva

Snimatelj Josip Pino Ružić i redateljica Katja Restović
Snimatelj Josip Pino Ružić i redateljica Katja Restović

Da dobrotvori i zaljubljenici u prirodu i prave projekte još uvijek postoje jučer je u Raklju pokazao i Stjepan Hauser, jedan od trenutno najvećih svjetskih ambasadora Raklja, Pule i Istre. Naime, mnogima je poznato da Stjepan svaki slobodan trenutak provodi upravo u Istri, u svom Raklju, u dugim šetnjama uz more. Dok je za uskrsne blagdane s bratom Mironom šetao obalom, odlučili su proći stazama kojima su ih kao djecu roditelji Marija i Mario vodili na kupanje u nešto udaljeniju uvalu Luka. Spustivši se do obale, vidjeli su da je započelo uređenje šetnice, odnosno da su proširene i poravnate staze koje proteklih godina nisu održavane i tako postale neprohodne.

Šetnica od Kalavojne do Sv. Mikule

Oduševljen idejom i angažmanom Općine Marčana, da se duž cijele obale napravi šetnica i tako spoje Kalavojna i Sv. Mikula napokon će i Stjepan, nakon mnogobrojnih koncerata diljem svijeta, moći na miru uživati i smišljati nove kompozicije za svoje nastupe u predivnom okruženju mora, kadulje i tišine.

- Kako ove dane, između turneje po Japanu i Njemačkoj boravim u Raklju, vidio sam veliki angažman mještana i Općine Marčana, na uređenju samog Raklja, ali i drugih mjesta u Općini. Oduševilo me što su se ljudi odazvali i dobrotvornim radom ulažu u naše mjesto, da bi svima nama bilo ugodnije i ljepše živjeti u Raklju. Budući da sam ovdje vrlo rijetko, a i da jesam ne znam baš puno toga raditi osim svirati, odlučio sam se da pomognem ovaj projekt izrade šetnice, te ću osobno financirati preostali dio koji je ostao za napraviti, kako bi još ove godine, kompletna trasa bila prokrčena i prohodna za sve mještane i mnogobrojne turiste.

Pomaže kulturnom životu Raklja

Općina Marčana je naime izradu kompletne šetnice planirala realizirati tijekom dvije godine, no ovim potezom Stjepana Hausera, uz pripomoć volontera i članova DVD-a Općine Marčana te udruge Kalavojna, šetnica će već ove turističke sezone iznenaditi mnoge turiste kojih na našem području ima svakog dana sve više i više.

Poznato je da je Stjepan u samom Raklju održao veliki broj koncerata uz Bruna Krajcara i Olivera Dragojevića, solistički koncert klasične glazbe na violončelu, uz pratnju japanske pijanistice Joko Misumi na klaviru. Održao je i spektakularan koncert na jedrenjaku u predivnoj uvali u Kalavojni, gdje su Oliver na klaviru, a Stjepan na violončelu, brojnim posjetiteljima pružili noć za pamćenje. Važno je napomenuti da je i sve spomenute koncerte Hauser održao bez i jedne kune honorara, te je i na taj način potpomogao kulturni život Raklja i Općine Marčana. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter